נשים שעברו הפסקת הריון מאוחרת, מדווחות על תחושות קשות מאד של אובדן ואשם, ולמרבה הצער יש גם המדווחות על יחס טכני וקר של המערכת הרפואית אליהן למרות שבשנים האחרונות חל שיפור ניכר. הרחבה נוספת על התמודדות עם מות הילוד ניתן למצוא בפוסט העוסק ב"אובדן הריון, אובדן יילוד"שם ניתן למצוא גם רשימה של קבוצות תמיכה אינטרנטיות ואחרות.

רובן המכריע של הפסקות ההריון המאוחרות בישראל מתבצע על רקע מצבו הבריאותי של העובר. הפלה/הפסקת הריון מאוחרת עלולה להיות חוויה מאד טראומטית ועל כן כל אשה שעוברת הפסקת היריון, ובמיוחד לידה שקטה, מלווה כיום ע"י עובדת סוציאלית לפחות פעם אחת לפני ביצוע ההליך. על מנת לחסוך טראומות נוספות, הנשים מתאשפזת המטופלת במחלקת נשים ולא במחלקת יולדות, גם לפני וגם אחרי ההליך. המעבר לחדר לידה נעשה רק שכבר מתפתחת לידה פעילה וגם אז נעשה מאמץ לאשפוז בחדר צדדי. גם בסיומו של ההליך תגיע עובדת סוציאלית לביקור, לדרוש בשלומך ולעזור גם עם כל הפרוצדורות הבירוקרטיות הנדרשות.

רק ארבעה בתי חולים בארץ מבצעים ניתוח גרידה עד השבוע ה-20, מלבדם כל השאר מבצעים הליך של לידה שקטה. לאחר השבוע ה-24 להיריון מתבצע ריקון הרחם בשיטה של השראת לידה.

דגנית ברסט, צילום

בלידה שקטה תחווי צירים חזקים במשך מספר שעות עד יום. מומלץ בחום לא לעבור הליך זה לבד וכדאי שבן/ת הזוג או אדם קרוב ילווה אותך ויוודא שהצוות מתנהג ברגישות הראויה כלפייך.

מדובר בתהליך האורך מספר שעות ולפעמים מספר ימים, ונעשה על-ידי תרופות הגורמות לצירי רחם. לדוגמה:

  1. מתן פרוסטגלנדינים בהזלפה לחלל הרחם דרך צוואר הרחם (מוכנס דרך הנרתיק).
  2. מתן פיטוצין דרך הוריד.
  3. אחת מהשיטות הנוספות היא החדרת בלון לצוואר הרחם כדי לגרום להתרחבות שלו.

התכווצויות הרחם גורמות לפתיחה הדרגתית של צוואר הרחם ובסופו של דבר ללידת העובר. התרופות יגרמו לך לחוות צירים בעוצמה ובתדירות הולכות וגוברות. כשהשליה נקרעת תרגישי נוזל חם זורם מהואגינה, ואחר כך ייתכן שתחושי לחץ רב באזור הרקטום בזמן שהעובר יפלט. לאחר יציאת העובר נדרשת בדרך כלל גרידה להוצאת השליה או חלקים ממנה. במקרים מסוימים נפלטת השליה בשלמותה ולאחר בדיקות מתאימות ניתן להחליט כי אין צורך בגרידה.

כדי לבצע השראת לידה תתאשפזי בבית החולים ליומיים או שלושה ובמהלך ריקון הרחם תקבלי משככי כאבים ולעיתים גם אלחוש אזורי (אפידורלי). בסיום התהליך תוכלי להחליט האם לקחת את העובר והשליה לבדיקה פתולוגית או לקבורה.

סיבוכים אפשריים בהשראת לידה כוללים הפלה בלתי שלמה והיוותרות חלקי שליה, דימום, זיהום ותסחיף ריאתי. כישלון של התהליך הגורם להתמשכותו מעבר למקובל יכול לגרום לדימום מתמשך ולזיהום.