מין בטוח גופנית ורגשית הוא היכולת שלנו לקיים מגע מיני מלא חושניות ותשוקה תוך שמירה על בריאותנו.

כלומר, מין בטוח אינו בהכרח היפוכה של הנאה מינית.

לא אחת, הנושא אי נוחות ושאלות רבות-
איך נדבר על זה ולא נהרוס את האווירה? כיצד נוכל לקבל רק את העונג הגלום בסקס ונימנע מהסיכונים? איך נוכל לחקור את המיניות שלנו בבטחה? מתי וכיצד אפשר לדבר עם השותפים/ות שלנו על מחלות מין? אילו פעילויות הן מסוכנות ומהן הסכנות? אילו פעילויות למחלה מסוכנות פחות? איך והיכן נוכל להשיג עוד מידע? איך נוכל להיות אחראיות יותר כלפי גופנו? איך נצליח לפעול בהתאם להחלטות שלנו?

מין בטוח גופנית ורגשית

הוא היכולת שלנו לקיים מגע מיני מלא חושניות ותשוקה תוך שמירה על בריאותנו.

כלומר, מין בטוח אינו בהכרח היפוכה של הנאה מינית.

לא אחת, הנושא אי נוחות ושאלות רבות-
איך נדבר על זה ולא נהרוס את האווירה? כיצד נוכל לקבל רק את העונג הגלום בסקס ונימנע מהסיכונים? איך נוכל לחקור את המיניות שלנו בבטחה? מתי וכיצד אפשר לדבר עם השותפים/ות שלנו על מחלות מין? אילו פעילויות הן מסוכנות ומהן הסכנות? אילו פעילויות למחלה מסוכנות פחות? איך והיכן נוכל להשיג עוד מידע? איך נוכל להיות אחראיות יותר כלפי גופנו? איך נצליח לפעול בהתאם להחלטות שלנו?

"דבר אחד זה לדבר על להיות אחראי בנוגע למחלות מין ודבר אחר, וקשה הרבה יותר, זה לעשות את זה ברגע הנכון. זה פשוט קשה לומר למישהו שאני חשה נמשכת אליו "אה, כן, לפני שאנחנו מתקדמים, האם אנחנו יכולים לנהל שיחה על מחלות מין?". קשה לי לדמיין את עצמי לוחשת באוזנו של מישהו בזמן של תשוקה – "האם אתה מוכן לשים עליך את הקונדום, רק למקרה שלמישהו מאיתנו יש מחלת מין?". וזה משונה גם להעלות את הנושא מוקדם יותר, אם לא ברור לנו אם אנחנו רוצים לקיים יחסי מין". 

– ציטוט מדבריה של צעירה בסדנת נשים לגופן –

מין בטוח וקונדומים

דפדפי לפי הכותרות על מנת למצוא תשובות לשאלות שלך

בשנים האחרונות חל גידול משמעותי בתפוצת מחלות המועברות במין ויראליות, שאינן ניתנות לריפוי. גם במקרים של מחלות מין הניתנות לטיפול וריפוי, עלולים אבחון וטיפול מאוחרים מדי לגרום לבעיות בריאותיות, כמו פגיעה, זמנית או קבועה, בפוריות. השותפים/ות שלנו עלולים להדביק אותנו במחלות מין אם לא נוודא מראש שאנו מקיימות מין בטוח. אף אחת מאיתנו לא רוצה לסבול מפצעים מגרדים וכואבים או מפגיעה ממשית בבריאות.
שאלות למחשבה
– האם למישהי מאיתנו, או למישהו מהשותפים/ות שלנו בעבר, הייתה פעם מחלת מין? איזו?
– האם למישהי מאיתנו היו פעם פצעים בלתי שגרתיים, חבורות, הפרשה מהנרתיק או סימפטומים אחרים? איפה?
– האם מישהי מאיתנו או מהשותפים/ות שלנו נחשף/ה פעם למחלת מין? נבדק/ה פעם לגילוי מחלת מין או קיבל/ה תוצאות חריגות בבדיקת פאפ?
-מה אני מתכוונת לעשות כרגע על מנת למנוע הידבקות במחלה?
– האם אני מוכנה "לסכן" את האווירה לפני קיום יחסי מין כדי להעלות את נושא אמצעי המניעה?

לא אחת נרגיש חוסר נוחות מהדיבור על יחסי מין בטוחים. הנושא כבד ונראה כפוגם בספונטניות. דרך אפשרית להתמודד עם התחושה הזו היא ע"י הפיכת האווירה לקלילה יותר מה שעשוי להרגיע ולסלול את הדרך לדיון רציני יותר. השימוש בהומור יכול להיות דרך טובה להעלות את נושא ההגנה. במידה שקיימת אפשרות שלנו או לשותף/ה שלנו יש מחלת מין, כדאי להימנע ממגע כלשהו באיבר שעלול להיות נגוע ואפשר לעשות דברים אחרים, כמו עיסוי או לטיפות עד שניבדק. אחת הסיבות הנפוצות למין לא בטוח היא החשש לקיים שיחה בנושא. הבושה וחוסר הנוחות הרגעיים עלולים להוביל הידבקות במחלת מין שאינה ניתנת למרפא ולכן שיחה פתוחה וגלויה על מין בטוח עם בן/בת הזוג עשויה להוריד את החששות, לתרום לשיתוף פעולה ולשמירה על בריאותנו. שיחה והסכמה משותפת על יחסי מין בטוחים יכולים גם לתת לנו תחושה בטוחה ורגועה יותר ולאפשר לנו להתפנות להנאה מהסקס עצמו. מין בטוח לא חייב להיות משעמם או מגביל, הוא יכול גם לפתוח בפנינו דלתות חדשות.
הנה כמה המלצות:
1. לעשות עם חברים/ות משחק תפקידים, שבמהלכו נתאמן על הדברים שנרצה לומר.
2. ליצור לעצמנו חוקים בנוגע למה שנהיה מוכנות או לא מוכנות לעשות בזמן יחסי מין – כמו "מין בטוח עד הבדיקה" – ולהיצמד אליהם.
3. להימנע מלהגיע למצב שבו את שתויה או מסוממת מדי מכדי לשלוט במעשייך.
4. לדבר עם השותף/ה ולהפוך את השימוש בקונדום לסקסי, להלביש את הקונדום ביחד.
5. ניתן לנסות קונדום נשי. יתרונותיו נוגעים גם לשותפים גברים, משום שהוא לא מתוח על הפין ואיננו פוגע בתחושה.

אבחון מחלות מין וטיפול
אם הקונדום נקרע, קיימת יחסי מין עם מישהו שאת יודעת שהוא נשא HIV או חושדת בכך, או שחלילה נאנסת, ניתן לפנות לבית חולים או לקופת חולים על מנת לקבל תרופות שימנעו מהמחלה להתפתח. אם את חושדת שנחשפת לסוג אחר של מחלת מין, מומלץ מאוד להתייעץ עם רופא/ת המשפחה בנוגע לאבחון ולאפשרויות הטיפול. חשוב לזכור אין מה להתבייש בפנייה אל גורם מקצועי, הבריאות שלך חשובה יותר!
בנוסף ניתן כיום לרכוש ערכת בדיקה עצמית לגילוי פטרייה (Candida) בנרתיק ברוב בתי המרקחת. הערכה קיבלה את אישורי משרד הבריאות והיא משווקת על ידי חברת "ארומה לייף".
בלי קשר למחלות המועברות במין, אם אינך מעוניינת בהיריון קראי כאן אודות אמצעי מניעה לשעת חירום וגלולת היום שאחרי.

ניתן לבצע בדיקת דם לזיהוי מחלות המועברות במין באחת מהמעבדות של קופות החולים, בבבתי-חולים ובמרפאות רבות. במקרים בהם את מרגישה נוח עם רופא/ת המשפחה ניתן לבקש לקבל הפנייה לבדיקת דם. אם לא, ניתן לבקש בדיקה חשאית (שבה את מזוהה על-ידי מספר, לא בשמך). שימי לב שבדיקות "חשאיות" אינן אנונימיות והתוצאות עשויות להיכנס לתיק הרפואי שלך, שיכול להיות נגיש לבתי-משפט.
במקרים בהם את מעדיפה לשמור על פרטיות ניתן להיבדק במרפאות בתי החולים, המאפשרות בדיקה פרטית אך אינן שומרות על אנונימיות מלאה, או במרפאות הוועד למלחמה באיידס ומרפאת לוינסקי המאפשרות לך להיבדק ללא צורך למסור פרטים מזהים.
התשובות של הבדיקה אינן ניתנות בטלפון אלא במרפאה עצמה, במעמד של יעוץ.
מידע נוסף לגבי מרכזי בדיקות, שעות, ייעוץ טלפוני ועוד ניתן לקבל בקישורים הבאים:
הוועד למלחמה באיידס
מרפאת לוינסקי בתל אביב
מרפאת הפרסים בחיפה
הבית הפתוח בירושלים

הריון לא צפוי יכול להיות מבלבל ומפחיד. קרוב למחצית הנשים מגלות במהלך חייהן שהן בהריון לא צפוי. כדאי לזהות את יום קבלת הווסת האחרונה וכמובן לעשות בדיקת הריון. גילוי מוקדם ככל הניתן, של הריון לא צפוי והבנת מגוון האפשרויות העומדות בפניך יאפשרו לך לקבל את ההחלטה הנכונה ביותר עבורך במידה ותרצי לקרוא וללמוד על הפסקות הריון, כנסי לאתר שלנו וראי מידע מפורט בנושא. 

הקווים המנחים למין בטוח

ההתנהגות המינית הבטוחה ביותר היא לקיים יחסי מין עם שותפ/ה קבוע/ה באופן בלעדי – אדם שלא חולה במחלת מין ושמקיים יחסי מין רק איתך. ובכל זאת, אנחנו לא תמיד יכולות, או רוצות, להיות עם אותו אדם. בנוסף לכך, גם אם אנחנו מקיימות יחסי מין בלעדיים עם שותפ/ה קבוע/ה, ייתכן שיש לו/ה שותפים/ות נוספים, החולים או נושאים מחלות מין.
אין שום שיטת מניעה שהיא יעילה במאה אחוז, אבל האסטרטגיות הבאות יכולות להקטין את הסיכוי להידבק במחלות המועברות במין:

  1. הצבת גבולות! אפילו אם את והשותפ(ים) שלך לא סובלים מסימפטומים, אתם/ן עלולים שלא להבחין שנדבקתם. השתמשו בקונדומים בעת חדירה ואגינלית, אוראלית ואנאלית. עליך לחשוב על פרקטיקות אחרות, שאינן קונדום, בעת מגע פה-נרתיק או מגע פה-פי טבעת, או כדי להגן על אזורים שאינם מכוסים ע"י הקונדום. יריעות לטקס שמיוצרות במיוחד לפעילות מינית נמכרות בחנויות ארוטיקה ובכמה בתי מרקחת.
  2. שימוש באמצעי מניעה אפילו אם אין צורך באמצעי להגבלת הילודה. גם אם את משתמשת בהתקן תוך-רחמי, בדיאפרגמה או בהורמונים כדי למנוע היריון, את עדיין יכולה להידבק במחלת מין אם אינך נעזרת בשיטות להצבת גבולות פיזיים. כנ"ל לגבי נשים שעברו כריתת רחם או קשירת חצוצרות, או נשים לאחר המנופאוז, הן אינן יכולות להיכנס להיריון אבל עדיין זקוקות לאמצעי הגנה כדי להקטין את הסיכון להידבק במחלות מין.
  3. שטיפה או מקלחת לא ימנעו הידבקות במחלת המועברות במין. רחצת הנרתיק, האזור האנאלי והידיים – לפני הסקס ואחריו, ובין מגע ואגינלי לאנאלי – היא פרקטיקה טובה לשמירה על היגיינה ועשויה להקטין את הסיכוי להידבקות בזיהומים בדרכי השתן אל לא נחות המועברות במין.
  4. להיזהר מדם. חשוב שנהיה זהירות במהלך ביצוע פרקטיקות מיניות שקשורות בדם. מגע ישיר בדם – כולל דם הווסת – של אדם נגוע עלול להעביר זיהומים, כולל איידס או צהבת.
  5. דעי את הסיכונים. חדירה אנאלית וואגינלית, ובמיוחד מין ואגינלי המתבצע לאחר מין אנאלי ללא ניקוי האיבר לפני החדרתו לוואגינה, הן פעילויות מיניות עם סיכון גבוה להידבקות במחלת מין; נשיקות ועיסוי הן לא. אם אנו יודעות אילו פעילויות מיניות מגדילות את הסיכוי שלנו להידבק, אנחנו יכולות להגן על עצמנו בהתאם.
  6. לעולם לא מאוחר מדי לעשות מין בטוח. גם אם לא נזהרנו בעבר, זה לא אומר שהקפדה על מין בטוח לא תעזור לנו בעתיד. אין זמן טוב יותר להתחיל מאשר עכשיו. גם אם אין לך מחלת מין, ההקפדה על מין בטוח תסייע להבטיח שלא תידבקי. אם יש לך מחלת מין, עלייך להקפיד על מין בטוח גם כדי להגן על שותפייך וגם כדי להבטיח שלא תידבקי במחלת מין נוספת.
  7. להפוך את המשחק המקדים למנה העיקרית במקום למנת הפתיחה. נגיעה וליטוף יכולים להיות פעילויות ארוטיות מאוד ומספקות מאוד. אם אין לכם/ן קונדום או אמצעי הגנה אחר ואתן רוצות לקיים יחסי מין, סוג זה של מגע הוא אפשרות טובה להתחיל מבלי להיפגע. משחק מקדים מוצלח יבטיח גם סיכוך נרתיקי הולם ויקטין גם את הסיכוי שהקונדום ייקרע במהלך יחסי המין.

טיפים למין בטוח המותאמים לכל פעילות מינית

חדירה ואגינלית

להגנה הטובה ביותר מומלץ להשתמש בקונדום לטקס משומן או בקונדום פוליוטרן לגבר (לא בקונדום עשוי עור) או בקונדום לאשה. אף שיטת הגנה אחרת לא הוכחה כמונעת הדבקה באיידס. קונדומי פוליוטרן לגברים נוטים להיקרע יותר מקונדומי לטקס, אבל אפשר להשתמש בהם אם את רגישה ללטקס. אם אתם משתמשים בקונדומי לטקס, מומלץ להשתמש בחומר סיכה על בסיס מים, כמו Astroglide אוProve . אל תשתמשו בחומרים על בסיס שמן, כמו וזלין או קרם, הפוגעים בקונדום הלטקס בתוך דקות. את יכולה גם להחזיק את טבעת הקונדום בזמן יחסי המין; רצוי להחליף את הקונדום כאשר אתם מחליפים פעילות או אם הפעילות נמשכת זמן רב (קונדומים אמורים להחזיק מעמד כעשר דקות במהלך יחסי המין); כדאי שתשתמשי בקונדומים שלך, כדי שתדעי שהם אוחסנו כהלכה.

חדירה אנאלית

זוהי פעילות בסיכון גבוה, אפילו יותר מחדירה ואגינלית, משום שהמרקם השברירי של הרקטום נקרע בקלות ועלול לאפשר ל- HIV ולנגיפים אחרים להיכנס ישירות למחזור הדם. המחסור במשמן טבעי הופך את הרקטום למועד יותר לקריעה. כדי שתוכלי להגן על עצמך כראוי, הפרטנר צריך להשתמש בקונדום לטקס עם חומר מסכך רב. קונדומי פוליוטרן הם אפשרות נוספת, אבל מחקרים מראים כי הם נוטים יותר להיקרע. עיסוי פי הטבעת, בעזרת האצבע או בעזרת צעצוע מין, יכול להיות פתיחה מהנה לסקס אנאלי. העיסוי גם יסייע בהרגעת השרירים, כך שהקונדום ייטה פחות להיקרע במהלך החדירה (למידע על האופן שבו תוכלי להגן על עצמך במהלך עיסוי אנאלי, ראי "אצבוע" בהמשך).

סקס אוראלי עם גברים

פעילות זו אינה מסוכנת כמו סקס ואגינלי או אנאלי, במיוחד אם הגבר לא גומר בפה שלך. עם זאת, היא עדיין נושאת בחובה סיכון להידבקות במחלות מין. להגנה מקסימלית, רצוי מאוד להשתמש בקונדום לטקס לא משומן ברגע שהפין מגיע לזקפה, משום שנוזל הטרום-שפיכה (טיפות של נוזל שהפין מפריש בשעת זקפה) יכול להכיל נגיפי HIV. השתמשו בקונדום חדש בכל פעם. אם אינך אוהבת ללקק את הלטקס, אפשר לנסות קונדום בטעמים במקומו.

סקס אוראלי עם נשים

פעילות זו טומנת בחובה סיכונים, במיוחד אם אחת מכן נמצאת בזמן דימום הווסת או שיש לה פצעים פתוחים שנגרמו ממחלת מין. להגנה מקסימלית, כדאי לכסות את הוואגינה ואת פי הטבעת של השותפה שלך. הכיסוי יכול להיעשות באמצעות יריעת לטקס דנטלית, כפפת לטקס גזורת אצבעות, קונדום לא משומן או ניילון נצמד שאינו מתאים למיקרוגל (שאין בו חורים מיקרוסקופיים). יריעות הלטקס שבהן משתמשים רופאי/ות שיניים הן קטנות ועבות, אבל במספר חנויות לצעצועי מין אפשר למצוא יריעות לטקס גדולות יותר, דקות יותר ובמגוון טעמים. את כפפת הלטקס ניתן להפוך לאמצעי מניעה באמצעים ביתיים: לשטוף את האבקה, לגזור את ארבע האצבעות, לעשות חריצים בצדדים ולהשאיר את החלק של הבוהן בכפפה שלם. אחר כך כדאי לשמן את הצד שנוגע בשותפה שלך. נסי להשאיר את הצד החסום במגע עם הוואגינה ולוודא כי הצד הפתוח אינו בא במגע עם נוזלי גוף שמהם את מנסה להימנע.

אצבוע ומשחק באצבעות – אצבוע

(הכנסת יד או אגרוף לרקטום או לוואגינה) נושא בחובו סיכון מסוים משום שהרקמה הפנימית עדינה, ועלולה בקלות להיחבל או להיקרע. משחק באצבעות (משחק בוואגינה או בשפתיים של איבר המין או בפי הטבעת) הוא מסוכן הרבה פחות, למרות שנגיף ה-HIV יכול להגיע למחזור הדם גם דרך חתכים על האצבעות או על הקרומים של איברי המין. מומלץ להשתמש בכפפות לטקס (או בכיסויי אצבע, שמכסים רק אצבע אחת, לצורך משחק באצבעות) ולהחליף אותם בכל שימוש. אם יש לך חתכים או שריטות על ידייך או אצבעותייך, כפפת לטקס תגן עלייך מנוזלי הגוף של השותפ/ה שלך.

רימינג

(עינוג אוראלי של פי הטבעת) – רימינג נושא בחובו סיכון מסוים של הידבקות ב-HIV אם יש לשותפ/ה דם בצואה או ברוק. רימינג יכול להעביר גם צהבת A וחיידקי קיבה. לשם הגנה, כדאי להשתמש ביריעת פלסטיק שאינה מיועדת למיקרוגל או ביריעה דנטלית.

דילדואים, צעצועי סקס, ויברטורים

במידה שאת חולקת צעצועי מין, חשוב לזכור שהם יכולים להעביר מחלות מין משותף/ה אחד/ת לשני/יה. כדאי לשים קונדום על דילדו לפני השימוש, ולא להשתמש בדילדו עם אדם אחר לפני שאת רוחצת אותו ביסודיות במים חמים עם סבון אחרי כל שימוש. רצוי מאוד להניח לדילדו להתייבש לחלוטין לפני שנעשה בו שימוש חוזר. להגנה נוספת, ניתן לנקות את צעצוע המין עם תמיסת ניקוי שמכילה 10% מי חמצן או להשרות אותו ל-20 דקות בתמיסת אקונומיקה (מנה אחת של אקונומיקה ותשע מנות של מים). גם במקרה זה, בדומה לדילדו, חשוב לשטוף את הצעצוע במים אחרי שניקית אותו בכימיקלים, ולהניח לו להתייבש לחלוטין לפני שימוש חוזר.

קשירות או משחקי שליטה

ראשית, רצוי להחליט מראש עם השותף/ה (ים) שלך כי שום דם, זרע או נוזלים ואגינליים לא ייכנסו לתוך גופך או יגעו בעור מגורה או בחתכים. אם נגרמת לך שריטה או חתך, חשוב לנקות אותם היטב, לכסות אותם בתחבושת ולהרחיק אותם מנוזלי גוף. בנוסף, מומלץ לנקות כל ציוד ס/מ אחרי השימוש (ראי הוראות לניקוי דילדו בסעיף הקודם).

האתגרים שמונעים מאיתנו לעשות מין בטוח

קונדומים, כפפות, יריעות דנטליות ויריעות פלסטיק מונעים הידבקות באיידס ובמחלות מין אחרות, אולם רבות מאיתנו עדיין לא מגנות על עצמן בעקביות וביעילות. מדוע?

הגישה שלנו

"לי זה לא יקרה! אני לא הומו או מסוממת… אני צעירה מדי… אני יכולה לדעת מי חולה… אני אוהבת אותו כל כך… היא לעולם לא תעשה משהו שיפגע בי… אם אביא קונדום, הוא יחשוב שאני שרלילה… אני לסבית ולא צריכה להשתמש באמצעי הגנה… אני מפחדת שהוא יסרב… הוא חשוב מדי מכדי שאסתכן בלאבד אותו… אני זקוקה לסמים, והוא לא ייתן לי אותם אם אעשה צרות… אני לא יכולה להסתובב עם קונדומים כי אמא שלי תגלה אותם… הוא ישתגע… אין טעם להגן עלי… הדיבור על סקס מביך אותי מדי… אני פשוט לא יכולה להתמודד עם זה…"

לפעמים נדמה לנו שקונדומים מכבים את מדורת הרומנטיקה והתשוקה. הבקשה להשתמש בהם נראית כהצהרת אי-אמון: "אתה יכול להדביק אותי, אני פוחדת שתהרוג אותי". או שנראה לנו שעצם הבקשה תגדיר אותנו כפעילות מינית, זולות. אם נהיה כנות עם עצמנו, הרי שבמרבית המקרים שנינו/שתינו קיימנו יחסי מין עם אחרים בעבר. לצערנו, הבטחה בעל פה איננה מספקת. התעלמות מהאמת המכאיבה, שכל אחד/ת מאיתנו יכול להיות נשא/ית של מחלות מין, גם בלי ידיעתו/ה, יכולה להוביל להידבקות שתגרום לנו למבוכה, לחוסר נוחות משמעותית או אפילו לסכנת חיים.

הגישה של השותפים/ות שלנו

יש גברים ונשים המתלוננים כי יחסי המין טובים פחות עם קונדומים; חלק מהגברים חוששים כי לא יצליחו לשמור על זקפה; גברים הרגילים להיות בשליטה במיטה עשויים להתנגד ליוזמה נשית למין בטוח; לסביות עשויות להאמין שאינן מסתכנות ב-HIV. אכן, עצם ההצעה להשתמש באמצעי הגנה עלולה, לעתים, לגרום לשותפ/ה שלנו לחוש שאנחנו מאשימות אותם בכך שקיימו יחסי מין עם א/נשים רבים, שהשתמשו בסמים או שאינם נקיים – אך הבריאות שלנו היא מעל לכל ולכן חשוב שנעמוד על דעתנו גם בהקשר זה.

שימוש בסמים ובאלכוהול

כאשר אנחנו מסוממות או שתויות, כוח השיפוט נחלש ונחלשת גם יכולתנו להגן על עצמנו. אם גם השותפ/ה שלנו ליחסי המין נמצא/ת תחת השפעת אלכוהול או סמים, הסיכוי לעשות מין בטוח קטן אפילו יותר.