שיקולים
בבחירת אמצעי מניעה

לצערנו נערות וצעירות אינו מקפידות על נטילת אמצעי מניעה, מסיבות שונות. כך בסדנאות נאמר לנו לא פעם:
לא חשבתי שאפשר להכנס להיריון מהפעם הראשונה"
"הוא הבטיח שיגמור בחוץ"
"זה לא החבר הקבוע שלי, רק סטוץ אז לא חשבתי שיש סיכוי".
האמת המרה היא שבגיל צעיר, ניתן להכנס להיריון בקלות יחסית והיריון לא רצוי יכול לשנות את מסלול חייך וכדאי על כן להשקיע בכך מחשבה ומעשה.

שיקולים בבחירת אמצעי מניעה

לצערנו נערות וצעירות אינו מקפידות על נטילת אמצעי מניעה, מסיבות שונות. כך בסדנאות נאמר לנו לא פעם:
לא חשבתי שאפשר להכנס להיריון מהפעם הראשונה"
"הוא הבטיח שיגמור בחוץ"
"זה לא החבר הקבוע שלי, רק סטוץ אז לא חשבתי שיש סיכוי".
האמת המרה היא שבגיל צעיר, ניתן להכנס להיריון בקלות יחסית והיריון לא רצוי יכול לשנות את מסלול חייך וכדאי על כן להשקיע בכך מחשבה ומעשה.

אפשרויות הפעולה שלנו משתנות והן תלויות במקום מגורנו, גילנו, המשאבים שעומדים לרשותנו, משפחתנו ועוד משתנים רבים. משותפת לכולנו הדאגה לגופנו, למיניותנו ולבריאותנו ולכן כדאי ללמוד ולהכיר את השיטות השונות הקיימות. דיבור פתוח וגלוי והשוואה זהירה של התנסויות וידע יאפשרו לנו גם ללמוד מחברות על השיטות השונות של אמצעי מניעה, כמו גם שמות של אנשי/נשות מקצוע מסורים.
בגלל שאין שיטה אחת מושלמת, הבחירה שלנו באמצעי מניעה מסוים היא כמעט תמיד פשרה. סביר להניח שבטיחות ויעילות יהיו הגורמים העיקריים בקבלת ההחלטה. לחלקנו גם נוחות חשובה. אלו מאיתנו שסובלות מבעיות רפואיות, מחלה כרונית או מוגבלות צריכות להביא בחשבון צרכים נוספים.

הרופא/ה, בן-זוג, חברות/ים או משפחה יכולים להציע, אך ההחלטה היא שלנו וצריכה לכלול שיקולים אישיים הנוגעים לרוב לחמישה פרמטרים מרכזיים: בטיחות, יעילות, מידת היכולת והרצון שלנו להסתכן בהיריון לא מתכונן, סוג היחסים בהם אנחנו נמצאות וכמות הכסף שאנחנו יכולות להוציא על אמצעי מניעה.

שיקוליים מרכזיים בתהליך בחירת אמצעי המניעה

  • האם אני מוכנה או מעוניינת לקיים יחסי מין בזמן זה בחיי?
  • איך אמצעי מניעה זה מתאים לאורח החיים המיני שלי?
  • עד כמה בן זוגי יהיה מעורב בהחלטה זו ?
  • עד כמה אמצעי זה בטוח לשימוש עבורי ו/או בן זוגי?
  • האם יש לי סיבה רפואית או אחרת לא להשתמש באמצעי זה?
  • מהן תופעות הלוואי האפשריות? האם הן מקובלות עליי?
  • עד כמה אמצעי זה יעיל במניעת היריון? מה יהיו ההשלכות של כניסה להיריון על החיים שלי?
  • עד כמה אמצעי זה יעיל במניעת הידבקות במחלות המועברות במגע מיני (STDs)?
  • מה הם היתרונות שאינם קשורים למניעה של אמצעי מניעה זה? למשל האם הוא יכול להפחית כאבי מחזור או לעזור לי בדרך אחרת?
  • כמה אמצעי מניעה זה עולה?
  • מהם התוכניות שלי לגבי משפחה? האם אני משתמשת באמצעי מניעה כדי לדחות את הכניסה להיריון? האם אני בוחרת לא להיכנס להיריון יותר? האם אני בוחרת לא להיכנס להיריון לעולם?

אמצעי מניעה כללי

אפשרויות הפעולה שלנו משתנות והן תלויות במקום מגורנו, גילנו, המשאבים שעומדים לרשותנו, משפחתנו ועוד משתנים רבים. משותפת לכולנו הדאגה לגופנו, למיניותנו ולבריאותנו. כל אחת מאיתנו צריכה לכן ללמוד עבור עצמה, וללמד אחרות, אודות השיטות הקיימות.

דיבור פתוח וגלוי והשוואה זהירה של התנסויות וידע יאפשרו לנו גם ללמוד מחברות על השיטות השונות של אמצעי מניעה, כמו גם שמות של אנשי/נשות מקצוע מסורים.

בגלל שאין שיטה אחת מושלמת, הבחירה שלנו באמצעי מניעה מסוים יהיה מעין פשרה. סביר להניח שבטיחות ויעילות יהיו הגורמים העיקריים בקבלת ההחלטה. לחלקנו גם נוחות חשובה. אלו מאיתנו שסובלות מבעיות רפואיות, מחלה כרונית או מוגבלות צריכות להביא בחשבון צרכים נוספים בדרכן למצוא את אמצעי המניעה היעיל והנוח ביותר לשימוש.

מניעת היריון, כמה אפקטיביות השיטות השונות? האפקטיביות של שיטה מסוימת נמדדת בסיכוי להיריון לא מתוכנן בשנת השימוש הראשונה וזאת באמצעות שני מספרים: הראשון מציין את האפקטיביות של השיטה כאשר משתמשים בה באופן מושלם, והשני את האפקטיביות שלה בשימוש טיפוסי. לדוגמא, לגלולה למניעת היריון יכולה להיות רמת אפקטיביות של 99.9 אחוז בשימוש מושלם, מה שאומר שמתוך אלף נשים שישתמשו בגלולה במשך השנה, אחת תכנס להיריון. בפועל, לעומת זאת, כאשר אנחנו שוכחות לקחת גלולה או לא מספיקות לקנות גלולות בזמן, האפקטיביות היא של כ-95 אחוז, כלומר חמש נשים מתוך מאה יכנסו להיריון.

האפקטיביות של שיטה מסוימת עבורך תלויה במספר גורמים:

  • האפקטיביות הסטטיסטית של השיטה שבחרת.
  • עד כמה את משתמשת בשיטה זו בעקביות וגם נכון.
  • מה תכיפות יחסי המין שלך (אישה שמקיימת יחסי מין מידי יום נמצאת בסיכון גבוה יותר להיכנס להיריון לא רצוי מאשר אישה שמקיימת יחסי מין רק מידי פעם).
  • גילך ורמת הפוריות שלך (לנשים צעירות יש סיכוי גבוה יותר להיכנס להיריון בעקבות יחסי מין מאשר לנשים מבוגרות יותר.

כדי להוריד את הסיכוי להיריון לא רצוי
ודאי שיש לך מידע נכון ומלא לגבי השיטה שבחרת.
השתמשי בה נכון ובעקביות.

  • השתמשי בשתי שיטות בבת אחת – זה יוריד את הסיכון באופן דרמטי. אם אחת השיטות הללו היא קונדום, את תהיי מוגנת גם ממחלות המועברות במגע מיני (ר' למטה).
  • הצטיידי מראש באמצעי חירום ("גלולת הלילה שאחרי") כגיבוי למקרה שקיימת יחסי מין לא מוגנים. אבל, זכרי שגם גלולות אלו הן פגות תוקף ואין להשתמש בהם כאמצעי מניעה, אלא במקרה חירום.
  • אם את מעונינת בהגנה לטווח ארוך, השתמשי באמצעים שיעניקו הגנה לאורך זמן כגון זריקות, שתלים תת-עוריים או התקן תוך-רחמי.

הגנה כפולה מוגדרת כמניעת מחלות המועברות במגע מיני ומניעת היריון בלתי רצוי בו זמנית. אפשר להשיג זאת ע"י שימוש עקבי בקונדומים בלבד, או בשימוש בו זמנית בשני אמצעי מניעה, שאחד מהם חייב להיות קונדום. כמובן שהימנעות ממין ואגינלי היא דרך נוספת להשגת הגנה כפולה.