בטוחות ברשת

הרשת מזמנת אינסוף אפשרויות מסקרנות ומהנות אך במקביל גם טומנת בחובה מגוון סכנות.
תכנים נפוצים ברשת עלולים להוביל לדימוי גוף שלילי, הפרעות אכילה, פגיעה מינית ברשת ואף למפגש עם עברייני מין.

בטוחות ברשת

הרשת מזמנת אינסוף אפשרויות מסקרנות ומהנות אך במקביל גם טומנת בחובה מגוון סכנות.
תכנים נפוצים ברשת עלולים להוביל לדימוי גוף שלילי, הפרעות אכילה, פגיעה מינית ברשת ואף למפגש עם עברייני מין.

"בטוחות ברשת"

תכנית חדשנית שמפעילה עמותת נשים לגופן,
בתמיכת הקרן לילדים ונוער בסיכון של ביטוח לאומי ואיגוד האינטרנט הישראלי

מטרות עיקריות

צמצום נזקים וסיכונים ויצירת תחושת בטחון ברשת עבור נערות יהודיות וערביות, במסגרות חינוך וטיפול בטווח גילאי 12-18, וכן עבור צוותים חינוכיים-טיפוליים והורים.

הערכה היא שבאינטרנט יש אינטראקציה בין 2.5 מיליארד גולשים וגולשות ברחבי העולם. כך נוצר "דור הרשת", צעירים שגדל לתוך סביבה המקיפה אותו בטכנולוגיה מכל עבר ומורגל לקבל ולעבד מידע במהירות, במיומנות של מולטי-טסקינג וציפייה לתוצרים מיידיים.
הרשת והמדיה הדיגיטלית הנמצאים בכף ידם של בני ובנות הנוער מזמנים אינסוף אפשרויות, שהן מסקרנות ומהנות ובמקביל גם טומנות בחובן סכנות. כך הרשת מספקת לצעירות הזדמנויות להרחיב דעת בכל הנוגע לחיפוש מידע, ללמידה ולשיתוף, מאפשרת להן להיות באינטראקציה חברותית מבלי מפגש פיזי, להתמודד עם מצבי לחץ בדרכים חדשות (כמו שאלות אנונימיות), ובה בעת, ברשת טמונים גם סיכונים רבים וחשיפה לתכנים לא מותאמים בתחומים שונים של גוף, בריאות ומיניות.
תכנים נפוצים ברשת המובילים לפיתוח דימוי גוף שלילי, להפרעות אכילה, למיניות פוגענית ואף למפגש עם עברייני מין. תכנים מאיימים, ניצול, הטרדה, רמאות, לשון הרע ואף חרם שעלולים להתבצע מבלי שיהיה הצורך במפגש פיזי.

למה התוכנית מתמקדת בנערות?

התכנית "בטוחות ברשת" נותנת מענה לצורך העולה מהשטח, בעבודתנו עם נערות, צוותים והורים; וכן מתוך השדה המחקרי, העולמי והמקומי. אין ספק שנערות המאה ה-21 מעמידות בפני המבוגרים/ות המטפלים אתגרים ומורכבויות. דור זה שהוא לכאורה יודע "ה-כל", דובר שפה וטכנולוגיה לא ברורות, ובמקביל חשוף לתכנים לא מתאימים, בחברה שתפקידי המינים משתנים בה והויזואליה תופסת בה מקום מרכזי. נראה שבעשורים האחרונים הפערים הבין דוריים רק מחריפים בשל ההתפתחויות הטכנולוגיות. העבודה בשטח מעלה שבמרבית הצוותים החינוכים, כמו גם בקרב ההורים, עולים חששות כבדים בכל הנוגע לעיסוק בנושאים של גוף, בריאות ומיניות של נערות בכלל, ובבכל הנוגע לרשת בפרט. וכאשר ההורים ואנשי החינוך משאירים ואקום, הרשת היא שמחנכת.
ליבת העבודה בתכנית היא נערות וסכנות בעלות אופי מגדרי שעלולות לפגוע ולשבש את חייהן. לצערנו שכיחות הפגיעה ברשת גבוהה הרבה יותר בקרב בנות ונערות. אכן, גם נערים חשופים לסכנות ברשת, אך נערות נתקלות באיומים ייחודיים נוספים הנוגעים לגופן ולמיניותן וההופכים את הרשת למסוכנת עבורן אף יותר. מחקר ישראלי מ-2015 בקרב כ-1,300 בני נוער מצא ש-47% דיווחו שחוו הצקה ברשת (69% חוו הצקה במרחב הפיזי) ושכיחות הפגיעה הוירטואלית גבוהה יותר בקרב בנות. במקביל לעבודה עם נערות, התכנית מציעה גם עבודה עם צוותים חינוכיים וטיפוליים וכן עם הורים.

מה אנחנו מציעות

תוכנית בטוחות ברשת עובדת במקביל או בנפרד עם שלושה קהלי יעד:

נערות וצעירות בגילאים 11-25

צוותים חינוכיים וטיפוליים

אנו ממליצות לקיים סדרה עם צוות חינוכי וטיפולי במקביל או לפני קיום סדרה עם הנערות.

התכנית מתמקדת בפיתוח החוזקות של הנערות ובזיהוי סכנות הרשת ודרכי ההתמודדות עימן מתוך מטרה לסייע לנערות בתהליכי התעצמות, פיתוח חוסן וגבולות ברורים, תוך שהיא מעודדת ראייה חיובית של עצמן ושל גופן. העבודה נעשית באמצעות מפגשים סדנאיים (בעברית או בערבית) עם מנחה מקצועית ומיומנת ותכנים המותאמים תרבותית לקבוצה. הסדנה מאפשר לנערות, לצוותים ולהורים להחשף לידע מקצועי ומהימן, לשתף, לעבור תהליך שינוי שיצמצם את הפגיעה הפוטנציאלית בבטיחותן ובבריאותן הנפשית, הגופנית והמינית ויתן כלים לצוותים ולהורים לזיהוי ולצמצום סכנות ברשת.

מטרות התוכנית

צמצום נזקים עתידים

נערות שחוו קושי, הזנחה, פגיעה עלולות לפתח ולשמר דפוסי התנהגות מזיקים.

העצמה

שיקום יחסיהן של הנערות עם גופן, מיניותן ובריאותן.
בסדנאות ובקבוצות נעשה תהליך עיבוד של הנערות, את יחסיהן עם גופן והיכרות מחודשת שלהן עמו בתהליך עומק ומנקודת מבט מכילה וחיובית.

העלאת מודעות

והרחבת הידע בקרב נערות, צוותים והורים ופתיחת ערוץ תקשורת פתוח ומאפשר. העבודה המקבילה עם צוות והורים מאפשרת הסרת מחסומים רגשיים והזדמנות לעיבוד וצמיחה. כידוע, על מנת לעורר ולקדם שינוי אין להטיף ולהרצות לגבי הדרך הנכונה אלא לייצר שיח, של העלאת מודעות ודיאלוג באמצעות עבודה קבוצתית ומקצועית.

תכנית לנערות

התכנים המרכזיים

התכניות עובדות על יצירת פלטפורמה חינוכית-טיפולית לנערות, לצוותים ולהורים לשם מניעה, טיפול לאחר פגיעה וחיזוק והעצמה שלהן תוך העלאת מודעותן והתמקדות בנושאים הבאים:

שיעור הבנים הנפגעים מינית לפני גיל 12, זהה לשיעור הבנות. אולם, ככל שעולה הגיל יש פגיעות מיניות רבות וניכרות יותר בקרב נערות. נערות באשר הן, מצויות ב"צומת של סיכונים", מפאת מינן, גילן או מצבי מצוקה ייחודיים. האינטרנט עלול להיות זירה מסוכנת ושלילית המובילה נערות, ובפרט נערות בסיכון, לפגיעה עצמית. התבגרותן המינית משולבת עם ציפיות חברתיות ומסרים סותרים הגורמים לתחושות מבוכה ותסכול ולעיתים לדימוי גוף שלילי, להפרעות אכילה, ולפיתוח דפוסי יחסים ומיניות מזיקים. הרשת מספקת לתוקפן תחושת אנונימיות, אי נראות בשל העדר קשר עין, המובילה להסרת עכבות. כך, ברחבי הרשת יש ביטויים של בריונות מינית, כהתנהגות לא מרוסנת, שימוש בשפה לא נאותה, הבעת ביקורת חריפה, איסוף ופרסום של חומרים מיניים ופוגעניים ואף שימוש ברשת למטרות אלימות, כביצוע פשעים, פורנוגרפיה ויצירת קשר פוגעני (בוניאל-ניסים, 2013). כמחצית מהנערות שחוו מחשבות אובדניות עשו זאת כתוצאה מפגיעה מינית שחוו ברשת.

זהו צידו השני של המטבע, כאשר יש תכנים מאוד פוגעניים הקשורים למיניות במקביל חסרים ברשת תכנים חיוביים אודות מיניות בריאה. חשוב לכן לחזק את הידע והבטחון של נערות בגופן ובמיניותן באמצעות המפגשים שיספקו מידע אמין ומרחב בטוח ומוגן לשוחח על הנושא וללמוד. לצערנו, תכנים חשובים אלו המהווים נדבך משמעותי ביותר בהתבגרותן של נערות (וכן של נערים), אינם זוכים להתייחסות מספקת במערכת החינוך וכך צעירת חסרות עורף משפחתי נותרות עם מחסור בידע אמין וזמין ונסמכות על המידע המוצע להם בשפע ברשת שהוא לא אחת לא אמין ואף מזיק ומסוכן. 

נערות ככלל סובלות בגיל ההתבגרות מבעיות רגשיות ומדיכאון נתון זה נלווה למספרים גבוהים של ניתוחים פלסטיים בישראל ולאחוזים גבוהים במיוחד של נערות המתמודדות עם הפרעות אכילה (פינוס ואחרים, 1997; הראל ושות', 2010). מרכיב משמעותי בהתפתחות דימוי גוף שלילי הוא חשיפה לאמצעי תקשורת, פירסום ושיווק המאדירים את העיסוק האובססיבי ביופי, במשקל ובחיטובים של מודל גוף אחד. נערות נוטות, יותר מנערים, ל-acting in דוגמת הפרעות אכילה ופרקטיקות של פגיעה עצמית (בעוד נערים נוטים ל-acting out) וברשת הסיכון של פגיעה עצמית עולה. נערות שנכנסות למסלול בעייתי של הפרעות אכילה עלולות לחוש בדידות ולעשות שימוש לרעה בפורומים ובאתרים ומידע דוגמת "פרו–אנה" המעודד נערות לקיום אורח חיים אנורקסי. על מנת לסייע לכלל הנערות בהתמודדות עם סוגיות של אכילה ודימוי גוף בעבודתנו נפעל לטיפוח דימוי גוף חיובי יותר, מגוון. מפגשים שיהוו תחילתו של מסע המיועד להעצמה עצמית, להחזרת השליטה על גופנו, אהבה וקבלה שלו, למסע המלווה בחשיבה ביקורתית, להעצמה ולהתנגדות לקבלה פסיבית למסרים השליליים.

תכניות לצוותים ולהורים

בנוסף לעבודה עם הנערות, תעשה עבודה עם צוותים חינוכיים וטיפוליים ועם הורים:

הרציונל לכך הוא אנחנו אורחות לרגע במסגרות השונות, בעוד הם המבוגרים האחראיים בשטח ועליהם להיות ערוכים להתמודדות. אחת הטענות המושמעות תדיר בסדנאות ע"י נערות היא שמבוגרים/ות מתקשים לדבר איתן על מיניות על מגוון הבטיה. התכנית מציעה מודל של ערוץ תקשורת פתוח עם נשות מקצוע שמוכנות "לדבר על הכל" (בהתאמה תרבותית). מאחר ונערות מתקשות לעיתים לזהות את הקשרים והקשיים שבין מיניות, לגבולות ולבטיחות ברשת. מנחה מיומנת המציעה מרחב בטוח המוחזק בידה תאפשר התמודדות מושכלת עם חששות של הורים מהעולם וירטואלי והתחרותי, עם התמודדותם עם הפחדים הכמוסים, המאווים של הנערות שאינם ברורים. המרחב יציע התמודדות עם המסוכנות שברשת ובהגברת הסיכון והחשיפה לאלימות ולפגיעה, אך גם משתמש בו כהזדמנות להתפתחות אישית, להרחבת הידע ולמתן כתובות לקבלת סיוע וטיפול.