הכשרה לצוות חינוכי וטיפולי "בטוחות ברשת"

תכנית 'נערות לגופן' פותחה על ידי עמותת נשים לגופן בתמיכת הקרן לילדים ונוער בסיכון ואיגוד האינטרנט בישראל. התכנית נותנת מענה למגוון סוגיות הנוגעות לגוף, לבריאות ולמיניות בריאה של נערות בדגש על סכנות ובטיחות ברשת. סדרות של סדנאות בכל רחבי הארץ לקבוצות של נערות, צוותים חינוכיים וטיפולים והורים המותאמות להן מבחינת הרגישות הדתית, התרבותית, הגילאית והשפתית (עברית, ערבית ורוסית).

התכנית: רשימת התכנים המוצעים לעבודה צוותי חינוך וטיפול

הסדרה המיועדת לצוותים עוסקת בעולם ומלואו, עולם וירטואלי של הרשת והנערות המתקיימות (גם) בו. הסדרות ישימו דגש על השפעות הרשת הכל הנוגע לבריאות, לגוף ולמיניות של הנערות, תוך התמקדות בטוב וגם במסוכן, בזיהוי, התמודדות וטיפול בעת הצורך. התכנית נותנת מענה לצוותים ומתרגלת אותם בניהול שיח פתוח ואמיתי עם הנערות בתחומים מושתקים וכך לתרום גם לבטיחותן ברשת. ההכשרה המקצועית לצוות תעשה בקבוצות של עד 15 אנשי/נשות צוות חינוכי טיפולי, אחת לשבוע, לאורך שלושה שבועות, בכל פעם מפגש של שעתיים אקדמיות. ניתן לבנות גם ימי הכשרה ארוכים. הסדרות מונחות ע"י מנחה מקצועית ומנוסה מצוות נשים לגופן, בעלת הכשרה מלאה (400 ש"ש) בלימודי הנחיית קבוצות מאחד המוסדות האקדמיים המוכרים והכשרה שנתית מקיפת בעמותה.

מומלץ לקיים במקביל סדרה בת 8-10 מפגשים לקבוצה של נערות במסגרת זו, המותאמת לסוגיות המעסיקות אותן ונוגעות לבטיחותן ברשת עם דגש על גוף, בריאות ומיניות בריאה.

דגשים ייחודיים בסדרה לצוותים

כולנו נמצאים שעות רבות מהיממה ברשת, עולם שהוא חדש ולא פעם מאיים ולא ברור. הפניות מהשטח מעלות שאנשי צוות חינוכי-טיפולי רבים מרגישים בהקשרים אלו שהצורך בשיח הוא גדול אך להן.ם אין מספיק ידע, ויש תחושה כללית של חוסר בטחון לעסוק בנושאים אלו. חסרה להם הכרות מעמיקה עם עולמן של הנערות ברשת, עם התכנים אליהן הן חשופות, השפה המדוברת, השאלות המוסריות וגם ההיבטים הטכנולוגיים. אנו רואות את השיח הפתוח על נושאים אלו עם נערות, חלק בלתי נפרד מכל עבודה חינוכית טיפולית ועל כן מציעות סדרה זו המהווה שער לעולם זה.
בעמותת "נשים לגופן" אנחנו מתמחות בעבודה עם נשים כנשות מקצוע. עקרון מרכזי בעבודתנו עם נשות מקצוע הוא עבודה מקיפה משני היבטים משלימים: ההיבט של המשתתפות עצמן כנשים פרטיות, כנשים ו/או כאימהות, וכן ההיבט המקצועי של עבודתן המקצועית השוטפת. הנושאים הנדונים בהכשרה נמצאים לעיתים בסתירה בין כובעים אלו ויש פערים בין שאיפותיהן, התנהגותן היומיומית, עמדותיהן והן זקוקת לכן להעמקת הידע, מסגרת המאפשרת שיתוף והתייחסות מעמיקה יותר בדילמות היומיומיות.
הסדרה לצוות מתקיימת לפני או במקביל לקיום סדרה לנערות ונבנת ע"פ צרכי הקבוצה.

ההכשרה כוללת תכנים מאשכולות הידע הבאים

בניית זהות ברשת, סכנות ובטיחות: הכרות סביב אתגרי פיתוח זהות בגיל ההתבגרות בשנים מורכבות של התפתחות ושינויים רגשיים וגופניים. מה היא זהות אינטרנטית, ממה היא מורכבת? איפה הנערות מסתובבות ברשת, מהן האפליקציות המרכזיות בהן הן משתמשות סכנות מרכזיות, איזו השפעה יש לכך עליהן? איזה רגשות הנושא מעורר בנו? מניעה וזיהוי הסכנות הקיימות, איך נגביר את הבטיחות עבור נערות, איך נתמודד בעת פגיעה, איך נטפל? מקורות של ידע הכוונה ועזרה לנערות ברשת.

דימוי גוף, אכילה בריאה ומניעת הפרעות אכילה: נערות  נמצאות בסיכון מוגבר להפרעות אכילה ולפגיעה עצמית מתוך הנטייה לדחוק פנימה (acting in), להזיק לגוף. וכאן לרשת מקום חשוב בהתמודדות עם סוגייה זו בכל הנוגע לדימוי הגוף שלנו? סוגיות ייחודיות לרשתות חברתיות, זירות סכנה פורומים והשפעה על אכילה והבניית הפרעות אכילה. נורות אזהרה ולמה כדאי לשים לב? זירות המזינות לנערות את הפרעות האכילה, דרך התגובות ברשת ועד פורומים המייעצים לפגיעה עצמית. נחשוב האם וכיצד ניתן לבנות דימוי גוף חיובי בעידן בו ההשפעה של הרשת על נערות היא כה משמעותית? למה נשים לב ואיך נעביר לנערות את הנושא בשנות הנעורים הרגישות?

מיניות בריאה: מיניות היא סוגיה מרכזית בחיי כולנו והיא משמעותית ביותר בגיל ההתבגרות. הניסיון מלמד שבניגוד למה שנהוג לחשוב, לנערות חסרות לעיתים תשובות לשאלות רבות המטרידות אותן. הן חסרות דמות של מבוגר/ת אחראי/ת איתם יוכלו לשתף, לשאול בכדי שלא יסתמכו על מידע ברשת שהוא עצום ולעיתים לא מהימן ואף מסוכן. איך כדאי לדבר עם הנערות על נושאים אלה, דגש על התאמה תרבותית דתית וגילית, לאיזה נורות אזהרה כדאי לשים לב? איך נפתח איתן אפיק תקשורת בנושא החשוב והרגיש הזה ונעזור להן לשמור על עצמן?

לפרטים נוספים והזמנת סדנאות

רכזת הסדנאות  sadnaot@wtb.org.il

שם התכנית במערכת גפ"ן: 11036-נערות לגופן- צוותים והורים