ספרים ופרסומים שונים

מרכז הידע והפעולה של עמותת "נשים לגופן" בהובלתה של טל תמיר מייצר ספרים, דוחות, חוברות ומוצרי ידע שונים כגון סרטונים מאז 2005. תפיסת הידע של עמותה משתקפת בכל אחד מהתוצרים המהווה תמיד שמיכת טלאים, מארג בין מידע אקדמי ורפואי מדויק לידע שנאסף מנשים רלוונטיות בשטח המגיעות ממנעד רחב וחולקות את חוויותיהן וניסיונן. כלל תוצרי הידע מכילים התמודדות ישירה ובגובה העיניים עם תהיות נפוצות, שאלות קשות ונושאים מושתקים, באופן ברור ונגיש.

הספרים

נשים לגופן

"כוחו של ספר זה כמחזק נשים ומעצים בידע. הוא מחדש, מעניין ובעיקר נותן תשובות למי שחיה בעידן הזה. אהבתי במיוחד את התחושה שכל הידע הזה מועבר מנשים אל נשים." – מיקי חיימוביץ –

ההתאמה התרבותית של הספר הפמיניסטי האמריקאי "Our Bodies, Ourselves" לנשים החיות בישראל וקוראות עברית וערבית היתה משימה מורכבת ורבת פנים. הספרים בגרסתם המקומית ראו אור ב-2011, בעברית בהוצאת "מודן" (עדיין נמכר בחנויות המובחרות), ובערבית בהוצאה עצמית (ניתן להורדה באתר).
הספר 'נשים לגופן' ראה אור לאחר 6 שנים של עבודה מאומצת, מחקר, ראיונות, כתיבה וגיבוש עם יותר מ-350 נשות ואנשי מקצוע ממגוון תחומי הרפואה והבריאות שהתנדבו לתרום לפרויקט. ספר בן 800 עמודים, עדכני, חשוב ונגיש המכיל אוצרות של ידע מקצועי רב חשיבות החיוני לנשים במעגל החיים ולשאלות פיזיולוגיות, רגשיות וחברתיות.

סקיי השמיעי קול

ספר ילדים מאויר בנושא פגיעות מיניות בסביבה הקרובה לילד/ה. מטרתו לסייע לילדים החווים סבל וכאב יומיומי בעקבות פגיעה מינית. הדמויות בספר, הילדה סקיי והחיות השונות, מביאות את סיפור הפגיעה במרחק המאפשר לילדים, לדבר על הנושא עם מבוגר משמעותי. הספר נועד לתת קול ציבורי וחברתי לילדות, לילדים, לנשים ולגברים ולהעלות מודעות לנזק הנגרם להם מעצם הפגיעה וכן מהשמירה על הסוד. יחסה של החברה לפגיעות מיניות מתבטא באמביוולנטיות: מחד, החברה מגנה ומוקיעה תופעה קשה זו, ומאידך, עוטפת אותה במעטה של סודיות וחשאיות. מעבר לפגיעה עצמה, הנזק הגדול ביותר הוא ההסתרה. ילדים שנמצאים במעגל השדים מתקשים לדבר, חסרות להן מילים שיביעו את שעבר עליהם וקשה להם למצוא מבוגרים שרוצים באמת להקשיב.

ניתן לרכוש את הספר:
בדוא"ל: skycomeout@gmail.com
בטלפון: 050-8727514

נערות וגופן: מדברות, נוכחות, נסתרות

הספר "נערות וגופן: מדברות, נוכחות, נסתרות", בעריכת עינת פלד, עינת לחובר ומיכל קומם הוא תוצר של קבוצת כתיבה שנפגשה במהלך 2017 בשיתוף מכללת ספיר ואוניברסיטת תל אביב. בספר ניתן למצוא פרק שכתבו טל תמיר ודנה וינברג "נערות לגופן, תובנות מעבודה עם נערות על גוף בריאות ומיניות". הספר פורס בשנת 2017 בהוצאת הספרים האקדמית מאגנס, האוניברסיטה העברית. זהו ספר ראשון בעברית בתחום המתפתח של לימודי נערות (girlhood studies) הבוחן את חייהן של נערות על רקע השתייכותן לקבוצות חברתיות מגוונות מנקודת מבט מגדרית ביקורתית. פרקיו מעשירים את השיח האקדמי והידע המקצועי על אודות נערות ומרחיבים את אפשרויות הפעולה החברתיות עמן ולמענן.

מידע לצפייה ולהורדה

מסע בדימוי גוף ורשת

  • מרגישה שלרשתות ולמסכים יש השפעה מזיקה על דימוי הגוף שלך?
  • עסוקה בשאלות ומחשבות על שיפור, תיקון ומתיחה – מחשבות שרוצה להעלים?
  • רוצה לקבל עוד כלים ונקודות למחשבה על תחושת שלמות עם הגוף ואהבה עצמית?
עוד רגע נפתחת לה שנה חדשה, ואנחנו ב'נשים לגופן' שואפות שהשנה יותר נשים ונערות יחיו בשלמות עם הגוף שלהן, ועם עצמן. בדיוק מהסיבה הזו עמלנו בשנה האחרונה לייצר פלטפורמה כיפית שמזמנת חשיבה קצת אחרת על דימוי גוף – גם עבורך, וגם עבור הבנות, התלמידות והחניכות שלכן! הצטרפי אלינו למסע משותף בפלטפורמה דיגיטלית, צבעונית ונגישה. מסע שמזמן חוויות, שיתוף, חשיבה ביקורתית וידע במחוזות שאת בוחרת, בדרך אל אהבה וחמלה עצמית.

איך נתכונן לבדיקה גניקולוגית?

עבור רבות מאיתנו המחשבה על גינקולוג/ית מעוררת חששות ואי נעימות ועל כן כדאי לדעת שהביקור הראשון, גם אם מטרתו היא  אמצעי מניעה יכלול שיחה בלבד – כך שלמעט מקרים בהם יש צורך ייחודי לא תתקיים בדיקה וגינלית.
דף מידע זה נועד לעזור לך להתכונן, ולאפשר חוויה חיובית ומועילה עם רופא או רופאת הנשים שלנו.

בדיקות חשובות במעגל החיים

ד"ר קרני להד, סטאג'רית לרפואה בבית החולים שיבא, תל השומר, כתבה ב-2017 ביחד עם מרכז הידע והפעולה של עמותת נשים לגופן דוח המרכז את הבדיקות החשובות לנו במעגל החיים. בדיקות סקר רבות מטרתן מניעת יתר לחץ דם, סוכרת, אנמיה ובעיקר סרטן. ההמלצות לבדיקות סקר מסודרות ע"פ גיל, בכל עשור הבדיקות מתווספות לאלו המומלצות בגיל צעיר יותר. הדוח מתייחס גם לכך שרבות מהמחלות והתסמונות ניתנות למניעה על ידי שינוי התנהגותי ומציעה 4 גורמי קסם לבריאותנו.

פעילות גופנית מומלצת לנשים

ד"ר קרני להד, סטאג'רית לרפואה בבית החולים שיבא, תל השומר חברה ב-2017 למרכז הידע והפעולה של עמותת נשים לגופן בהוצאת ברושור הנוגע לחשיבותה של פעילות גופנית. פעילות גופנית מככבת באופן תדיר ברשימת ייסורי המצפון שלנו – ברשימת הדברים שאנחנו יודעות שחשוב לעשות, אבל אף פעם אין לנו זמן, כוח או פנאי לצד הפסקת עישון והקפדה על תזונה בריאה ומאוזנת. אין ספק שהדבר הכי חשוב שאנחנו יכולות לעשות עבור בריאותנו הוא לזוז, לנוע ולהפעיל את הגוף. יותר ויותר מחקרים מוכיחים שביצוע פעילות גופנית חשוב יותר לבריאות ממשקל תקין ,ושעדיף פעילות גופנית מעטה מחוסר פעילות גופנית כלל. מוזמנות לקרוא ולהתחיל...

חוברות להורדה

חוברת סקס אחר

החוברת עוסקת במיניות ברשת ובדרכם לקדם תחושה של שלמות, חיוניות וסיפוק במרחב המקוון, המכיל, זה לצד זה, אפשרויות וסיכונים. תוכלי לראות כאן גם את החוויות החיוביות והמעצימות שהרשת מזמנת לנו, ולהתמקד בפוטנציאל ובהזדמנויות שטמונות בה. באמצעות החוברת ננסה להתמודד יחד עם החסמים שמציבים בפנינו התרבות, השפה, הבושה והטאבו בכל הנוגע לזכותנו הבסיסית כנשים ליהנות מהגוף ומהמיניות שלנו. אנו מזמינות אותך לסייר בחוברת ולהיכנס למגוון הקישורים שאנו מציעות בה. החוברת נכתבה בשיתוף עם מיה מגנט, מחנכת למיניות ומקדמת חיבור בין מיניות וטכנולוגיה.

איך לדבר עם הנערה שלך על מיניות ברשת? זהות מגדרית ומשיכה מינית

חוברת המציעה עקרונות, רעיונות ועצות להורה, בדגש על זהות מגדרית ומשיכה מינית. החוברת נכתבה בשיתוף פעולה עם 'איגי' - ארגון הנוער הגאה וכותבות נוספות, במטרה להעניק כלים לאימהות כיצד לשוחח עם בנותיהן על משיכה מינית וזהות מגדרית בהקשר של בטיחות ברשת. בין היתר, החוברת עוסקת בדגשים למה יש לשים לב מבחינת נורות אדומות ומהן הסכנות המרכזיות ברשת, לצד פרקטיקות כיצד לתקשר ולדבר עם הנערה שלך על דימוי גוף, מיניות ומגדר בצורה מטיבה וחיובית.

איך לדבר עם בתך המתבגרת על מיניות?

היית מאמינה שאת אמא לנערה כל כך גדולה? הרי אם תעצמי את העיניים לרגע, בטח בקלות תוכלי לדמיין את עצמך שם. כאילו זה היה אתמול. זוכרת איך עבר עלייך גיל ההתבגרות? האם זו הייתה תקופה מלאה גילויים וחוויות מרגשות? אולי את זוכרת מהגיל הזה בעיקר בלבול ומורכבות? ואולי בכלל הכול הרגיש אז כל כך קשה ובלתי אפשרי שאת לא רוצה להיזכר מחדש? חלקנו היינו שמחות לחזור לגיל ההתבגרות שלנו. לחוות שוב פעמים ראשונות, להרגיש את הרגשות הכי חזקים ואת ההתפרצות שלהם לכל כיוון, להיות מוקפות בחברות או חברים. חלקנו לא היינו חוזרות לשם בעד שום הון שבעולם.  והנה הבת שלך כבר שם, אבל בעולם שהשתנה מאוד, התרחב לכיוונים וירטואלים, הפך למורכב ולמתנהל בזירות מרובות של הרשת. אז נכון שאולי אנחנו לא מבינות כמוהן את חוקי הפורמט, אבל התעלמות והתנגדות היא לא הפתרון, להיפך. יש המון שאנחנו כן יודעות ויכולות לעשות ולכן בניגוד למה שהיא אולי משדרת, חשוב לזכור שהיא זקוקה לך מאוד ולערוץ תקשורת פתוח איתך. איך איך עושות את זה? במסגרת "בטוחות ברשת" מגישות לכן חוברות נוספת המיועדת הפעם לאימהות לנערות בנות 15-18, לקראת שיח עם נערות על מיניות ברשת.

בנות עם הפרעות קשב- מה חשוב לדעת?

בשיחות על הנושא, אנחנו נשאלות לא פעם מדוע חשוב לדבר בנפרד על הפרעות קשב בקרב בנות, אז הנה בקליפת האגוז, פתיח לתשובה ארוכה:בה הקצרה:
  • בנים מאובחנים ביחס 1:3 מבנות
  • בנות מאובחנות באיחור של 5 שנים בממוצע (בנים בגיל שבע, ובנות רק בגיל 12).
  • התמודדותן של הבנות, בעיקר קודם לאבחון, היא בדרך של acting in, כל כך מגדרי. קרי, בניגוד לבנים הן מפריעות בעיקר לעצמן, סובלות מכאבי ראש ומכאבי בטן, מפתחות בעיות רגשיות עד כדי דיכאון, סובלות מפגיעה בביטחון ובערך העצמי וכן מהפרעות אכילה.
  • בנות נוטות להציג סימפטומים של ירידה בקשב בשיעור גבוה בהרבה מבנים (type 1) והסימפטומים בולטים בעיקר בשלב שלאחר הביוץ. בנים, נוטים יותר לבטא סימפטומים של היפראקטיביות (type2; type3).
בחוברת התבוננו בהפרעת הקשב בראייה מגדרית, תוך התמקדות בילדות ובנערות. בחנו האם השכיחות בקרב בנות נמוכה יותר, או שמא הן סובלות מתת-אבחון? עמדנו על סימפטומים ודרכי זיהוי, קשיים, יתרונות וכן דרכי התמודדות. אבל אולי חשוב מכל הוא שהתלבטנו לא מעט בכתיבת החוברת, כיצד להתמודד עם המילה "הפרעה". הצוות הרפואי והחינוכי מגדירים זאת כך, ורבות מהנערות חוות אותה ככזו והיא אף מובילה אותן לסבל. בה בעת, "ההפרעה" מהווה לא פעם מקור לראייה יצירתית וייחודית של העולם, כוללת יכולת נדירה לייצר קשרים וחיבורים והיא חלק מטביעת האצבע היחודית שלהן.

איך לדבר עם בתך המתבגרת על מיניות ברשת?

נערות היום מגבשות זהות בעולם שהוא הרבה יותר רב תרבותי, ויזואלי וטכנולוגי מדור האימהות. המתבגרות נחשפות לא.נשים, למסרים ולמידע באמצעות הרשתות החברתיות, והמסכים. תהליך ההתבגרות מלווה גם בגילוי מסעיר של המיניות על כל גווניה ומורכבותה: עוררות מינית, זהות ומשיכה מינית, תשומת לב של בנים ושל בנות. הבת שלך, בדיוק כמוך לפני כך וכך שנים, לא בהכרח רוצה לדבר על זה איתך. ואולי גם את לא תמיד הכי רוצה לשמוע את כל הפרטים, ולא תמיד מחזיקה בכל התשובות.
החוברת שהכנו במרכז הידע והפעולה, בשיתוף עם איגוד האינרנט והקרן לילדים ונוער בסיכון של הביטוח הלאומי, מיועדת בראש ובראשונה לאימהות למתבגרות. הרשת והמסכים יספקו לנו שפע של הזדמנויות לדבר איתן, לענות על שאלות, לשאול בעצמנו – ולפתוח שיח מתמשך. לתפיסתנו, כאימהות האחריות שלנו היא להבהיר שאפשר לדבר איתנו על מיניות (עוד הרבה לפני יחסי מין).
איך נעשה זאת? בדיוק בשביל זה הוצאנו את החוברת, המיועדת בעיקר לאימהות לנערות בגילאי 10-14, אך גם אבות, והורים לנערים, כמו גם צוותים חינוכיים וטיפוליים – כולן.ם יוכלו למצוא בה עצות פראקטיות להתמודדות ונקודות לחשיבה שיסייעו בפתיחת ערוץ תקשורת. 

להורדת החוברת איך לדבר עם ביתך על מוגנות ברשת

חוברת חדשה שנכתבה והותאמה לחברה החרדית על ידי חני ירס, מנחת קבוצות בנשים לגופן, חרדית שעובדת בשטח עם אמהות ונערות. חני  לקחה על עצמה את הפרויקט המסעיר של התאמת התכנים שלנו לאימהות בקהילה החרדית.

להורדת החוברת איך לדבר עם ביתך על מוגנות ברשת בערבית

חוברת חדשה שנכתבה והותאמה לחברה הערבית

להורדת החוברת איך לדבר עם ביתך על מיניות ברשת בערבית

חוברת חדשה שנכתבה והותאמה לחברה הערבית

מערכות יחסים, יחסים אינטימיים ודלקת מפרקים

אנחנו שמחות להציג חוברת פרי שיתוף פעולה בין מרכז הידע והפעולה "נשים לגופן" לעמותת "מפרקים צעירים" והעיצוב הגרפי של ורד וידנפלד. החוברת עוסקת במערכות יחסים, יחסים אינטימיים ודלקת מפרקים. בהשלמה, בהתמודדות וביומיום. נכתבה בהשראת חוברת של העמותה הבריטית Arthritis Care, UK. כלל הציטוטים מסיפורי נשים בחוברת המתמודדות עם דלקת מפרקים נאספו על ידי מרכז המידע והמחקר של "נשים לגופן" ו"מפרקים צעירים" באמצעות ראיונות איכותניים.

של מי המיגרנה הזו לעזאזל

מיגרנה היא כאב ראש התקפי העלול להופיע עם סימנים מקדימים או בלעדיהם, היא שכיחה מאוד בקרב נשים ומשבשת את חייהן כיוון שמשך התקף אופייני נע בין שעתיים ועד שלושה ימים. עזרה עצמית ואסטרטגיות רפואיות יכולות להקל ולהקטין את הסבל אך מדובר על סבל כרוני, מתמשך.
קבוצת הידע והפעולה של נשים הסובלות ממיגרנה כרונית סיימה את עבודתה. אנחנו מודות לכל המשתתפות על התהליך שעברו, הלמידה ההדדית והעוצמות ששאבו אחת מרעותה. תוצר הפעולה היה חוברת המיועדת לכל מי שחי/ה עם מי שסובלת ממיגרנה.

מונולוגים מהפיברומיאלגיה

החוברת "מונולוגים מהפיברו(מיאלגיה)" היא חוברת שיצרה קבוצת הידע והפעולה של ‘נשים לגופן’ אשר פעלה למען העלאת המודעות למחלה. החוברת מביאה במילים וביצירה את קולן ותחושותיהן של נשים שסובלות מפיברומיאלגיה. היא מיועדת לכל מי שרוצה "לדברר" את המחלה ולהמחיש לסובבים אותה מה פירוש הדבר, לחיות עם פיברומיאלגיה.

ניווט והתמצאות במערכת הבריאות

 החוברת "ניווט והתמצאות במערכת הבריאות" נוגעת למפגש של נשים עם שירותי מערכת הבריאות. מפגש בו הן מוצאות עצמן לעיתים קרובות חסרות אונים מול הגורמים איתם הן באות במגע: רופאים/ות, אחים/יות, צוות רפואי וצוות מנהלי. רבות מהנשים אינן מודעות לאינטרסים ולשיקולים שמניעים את המערכת ומשפיעים, בלא ידע, על מגוון הפרוצדורות הרפואיות והטיפולים התרופתיים שמוצעים להם. לחוברת 'ניווט והתמצאות במערכת הבריאות' שתי מטרות: הנגשת המידע הנוגע לזכויותינו כנשים במערכת הרפואית, על מנת לסייע לקוראות לנווט בסבך המערכת, מבנה ותקציבה; והעלאת מודעות לנקודה המגדרית המעלה סוגיות ייחודיות לנשים חולות, ומהם השיקולים ההיסטוריים והכלכליים שמשפיעים עליה.