חוק זכויות החולה הוא חוק שנכתב ונוסח על מנת להגן על הזכויות של כל אחת ואחת מאיתנו בזמן קבלת טיפול רפואי – להגן על כבודנו ועל פרטיותינו. להגן על האוטונומיה והחופש שלנו להחליט מה נכון לנו ולגוף שלנו.
החוק מתייחס לכל סוג של טיפול רפואי – אבחון רפואי, טיפול רפואי מונע, טיפול פסיכולוגי או טיפול סיעודי, והוא מחייב את כל א.נשי המקצוע הרפואיים שמטפלות.ים בנו – רופא.ה, רופא.ת שיניים, עמית רופא.ה, סטז'ר.ית, אח.ות, מיילד.ת, פסיכולוג.ית, מרפא.ת בעיסוק, פיזיותרפטיסט.ית ועוד.
הזכות לטיפול רפואי: כולנו זכאיות לקבלת טיפול רפואי בעת הצורך ברמה נאותה, הן מבחינת הרמה המקצועית והאיכות הרפואית, והן מבחינת יחסי האנוש. אנו זכאיות ליחס מכבד בהתנהגות ובצורת התקשורת של המטפל.ת.
איסור על אפלייה: חל איסור על מטפלים.ות להפלות אותנו מטעמי דת, גזע, מין, לאום, ארץ מוצא, נטיה מינית ועוד.
זהות המטפל.ת: אנו זכאיות לדעת מי המטפל.ת שעומד.ת מולנו: מה שמו.ה, מה תפקידו.ה ומהי ההתמחות שלו.ה. לעיתים בבתי חולים אנו פוגשות הרבה א.נשי צוות שלובשים.ות מדים בצבעים שונים ולא תמיד אנו יכולות לזהות אם זו אח.ות או רופא.ה. זו הזכות שלנו לשאול ולהבין מי מטפל.ת בנו.
מלווה: אנו זכאיות להיכנס לכל בדיקה או טיפול עם מלווה על פי בחירתנו. רק במקרים חריגים רשאי הצוות הרפואי לא לאפשר כניסה של מלווה (אם המלווה למשל מפריע.ה למהלך הבדיקה, או עלול.ה לפגוע בפרטיות של מטופלות אחרות). במידה וצוות רפואי מסרב לכניסת מלווה הוא מחוייב להסביר לנו מדוע.
רצף טיפולי: אנו זכאיות לרצף טיפולי אם בחרנו לעבור בין מטפלים.ות או בין מוסדות רפואיים שונים. במידה וביקשנו זאת, המטפלים.ות מחוייבים.ות לשתף פעולה ביניהם.ן ולהעביר את המידע הנדרש.
פרטיות: באחריות כל מטפל.ת או מוסד רפואי לשמור על פרטיותינו. משמעות הדבר היא שאין לחשוף את גופנו שלא לצורך או ללא רשות או בפני א.נשים שלא נתנו את הסכמתנו לנוכחותם.ן בחדר הטיפולים.
הסכמה מדעת: הסכמה מדעת היא מונח בחוק שנועד לשמור על חופש הבחירה שלנו בזמן טיפול או בדיקה. מטפל.ת חייבים לקבל את הסכמתנו (בכתב או בע"פ) לפני כל מגע או ביצוע של פעולה רפואית.
לפני קבלת הסכמתנו, המטפל.ת מחוייבים לתת לנו את כל המידע הנדרש על הבדיקה או הטיפול, מידע כמו: מהו ההליך שמוצע, המטרה שלו והתועלת שלו, מהם סיכויי ההצלחה, מהם הסיכונים בטיפול המוצע, תופעות לוואי אפשריות, כאב ואי נוחות, אילו אפשרויות טיפול אחרות קיימות ומהם הסיכונים והסיכויים של העדר טיפול. יש לנו את הזכות לשאול שאלות ולקבל את כל התשובות שאנו צריכות בשביל לקחת החלטה. אל תחששי לשאול שוב ושוב אם משהו לא ברור לך – זוהי זכותך!
מותר לנו לסרב לטיפול או בדיקה שאנו לא מעוניינות בהם. במידה וסירבנו אסור למטפל.ת לבצע את הטיפול או הבדיקה. גם אם הסכמנו לביצוע של בדיקה (למשל בדיקה גניקולוגית), אבל תוך כדי היא לא נעימה או כואבת לנו מדי ואנו מעוניינות להפסיק אותה – מותר לנו לבקש את הפסקתה והמטפל.ת מחוייב.ת לעצור.
החוק מגדיר מצבים בהם צוות רפואי רשאי לבצע פעולות רפואיות מבלי לקבל את הסכמת המטופלת, אך אלו מצבים חריגים ביותר.
רשומות רפואיות ושמירה על סודיות: המטפל.ת מחוייב.ת לתעד את כל מהלך הטיפול ברשומות הרפואיות שלנו. אנו זכאיות תמיד לקבל את הרשומות הרפואיות של כל בדיקה, טיפול או סיכום רפואי שנוגע לבריאותנו. הצוות הרפואי והמוסד הרפואי מחוייבים לשמור על סודיות המידע שיש ברשותם.
אחריות לשמירה על זכויות המטופלת: כל מוסד רפואי (בי"ח או מרפאה) מחוייבים למנות עובד.ת מטעמם אשר אחראי.ת על שמירת זכויות המטופלים.ות. תפקידו.ה הוא לתת מענה על שאלות הנוגעות לזכויות ולטפל בתלונות של מטופלים.ות.
לקריאה של החוק המלא היכנסי לאתר משרד הבריאות.
*המידע בעמוד זה מתייחס לחלקים מהחוק ואינו מהווה ייעוץ משפטי.