נשים פונות לטיפול באמצעות שימוש בידיים מסיבות שונות: כדי להירגע, להפחית מתח או להקל על כאבים. מספר שיטות טיפול כאלה משלבות טיפול ידני עם חינוך לתנועה, על מנת שהגוף יחזור לאיזון, וכך תיווצר יציבה טבעית יותר. כמו כן הפחתת כאבים כרוניים וביסוס דפוסי תנועה נכונים.

רולפינג (ע"ש מפתחת השיטה, אידה רולף) היא שיטה הכוללת עבודה על רקמות החיבור העוטפות את השרירים. שיטת אלכסנדר, פלדנקרייז גורמות לנו להיות מודעות יותר לדפוסי התנועה אליהם התרגלנו, כך שנוכל לשנות או לעדן אותם. חלק מהשיטות  מתבססות על טיפולים פרטניים, אך ניתנות גם ללימוד בקבוצה. שיטת אלכסנדר דורשת מודעות גדולה מצד המטופלת הרוכשת כלים לתנועה מודעת ומכוונת. שיטת פלדנקרייז, מצריכה קודם כל לימוד דרך תנועה ורק אחר כך מודעות.

שיטת פאולה, או בשמה המלא: "סוד השרירים הטבעתיים", פותחה על ידי פאולה גרבורג (1907-2004) שחלתה בגיל 35 במחלה ניוונית ופיתחה שיטת ריפוי עצמי שמבוססת על הפעלת השרירים הטבעתיים (עיניים, פה וסוגרים) הרצוניים בגופנו, שרירים שיכולים להפעיל בעקיפין את השרירים האחרים (גם הבלתי רצוניים). השיטה מחייבת הענות מלאה של המטופלת והתחייבות לתרגל בכל יום תרגילים פשוטים ולעיתים משעממים. לכן היא מומלצת רק למי שמוכנה ונחושה לטפל בעצמה.

שיטת פלדנקרייז נקראת על שם משה פלדנקרייז (1904-1984) שהיגר לארץ מרוסיה כחלוץ צעיר. בעקבות פגיעה בברך במשחק כדורגל החל להתעניין במנגנון של הגוף והמוח. הוא חיפש דרכים ללמד את עצמו דרכי הליכה חדשות כדי לתפקד באופן מלא למרות הפציעה. החיפוש הוביל אותו למצוא פתרון לעצמו ולהבין טוב יותר את האופן בו לומד האדם ללכת. פלדנקרייז היא שיטה יישומית, לימודית, המדגישה בתהליך הלמידה את ה"איך" בניגוד ל"מה". פלדנקרייז, האיש, השאיר אחריו ספרים והקלטות של כאלף שיעורי תנועה העוסקים במגוון עצום של אפשרויות התנועה האנושית.

הוא האמין כי כל אדם יכול לטפח את המודעות לגופו/ה ובאמצעותה לממש את יכולותיו/ה בתחום הגוף והנפש ולשפר אותן. לתפיסתו, שיפור בתנועה יביאו לא רק לשכלול היכולת הפיזית של האדם, אלא ישפיעו על האישיות כולה. המוטו שלו היה: "להפוך את הבלתי אפשרי לאפשרי, את האפשרי לנוח ואת הנוח – לנעים". שיטות אלה מחייבות מודעות גדולה לאופן התנועה ותהליך הלמידה מחייב אימוץ התבוננות ומודעות למרכיבי התנועה: הזזת היד, החזקת הראש, צורת ההתכופפות והקימה וכו'.

 

עיסוי

 "כמטפלת מדריכה אותי התפיסה שהדרך בה אני נוגעת במישהו חשובה יותר מהשיטה שבה אני משתמשת. בין אם את רואה את עצמך מתעלת אנרגיות או אם את מודאגת מהשרירים המתוחים שלך ואיך שאת מעבירה את זה לאחרים, את חייבת לנבור בעצמך ולשים לב למה שקורה לך בזמן שאת מעניקה את העיסוי. אמנם אני מעניקה לכל אחד את אותם תהליכי העיסוי, אבל המגע שלי מרגיש שונה לאנשים השונים".

בין אם זה חיבוק פשוט ובין אם עיסוי גוף כולל, מגע הוא אחת הדרכים הכי טבעיות לתקשר ולהציע נחמה והוא עשוי לתרום גם לריפוי. אנו יכולות לבצע עיסויים עם הידיים שלנו, האגודלים או כפות הרגליים, או עם כדור עיסוי ומכשירים אחרים. אנו יכולות לעסות את עצמנו (לפחות בחלקים שאפשר להגיע אליהם), לבקש מחברים/ות או ממשפחה לעסות אותנו או ללכת אל מעסים/ות מקצועיים.

"עיסויים בכפות הרגליים הם הסוג האהוב עלי. הם מעוררים בי זיכרונות ילדות של אבי המעסה את רגליי. זו הרגשה נפלאה לקבל ולתת עיסוי בכפות הרגליים. לפעמים הילדים שלי מבקשים ממני לעסות אותם כך כשאני נכנסת לחדרם לומר להם לילה טוב. כמה מחבריי ואני מחליפים עיסויים בינינו כדרך להתקרב ולעזור אחד לשני להירגע".

בעיסוי שוודי נעשה שימוש בתנועות ארוכות וחלקות; בעיסוי איורוודי נעשה שימוש בשמנים ותנועות עדינות; בטיפול טווינא סיני נעשה שימוש בלחץ עמוק, משתנה ואינטנסיבי; טיפולי שיאצו כוללים גם לחץ בנקודות אנרגיה על גבי המרידיאנים הסינים.

שיאצו, עיסוי תאילנדי וטווינא נעשים בביגוד מלא. עיסוי שוודי, עיסוי רקמות עמוק וטיפולים אירווודיים נעשים בעירום. איגוד מטפלי ומטפלות הגוף בישראל ניסח אמנת התנהגות למעסים/ות ועל פיה המטפל/ת חייבים לשמור על תחושה נעימה ובעיקר לא מינית במהלך הטיפול ולהקפיד על כיסוי איברים שאינם מטופלים בזמן נתון. העיסוי הוא נעים ומרגיע והמדד שיכול לעזור לנו לבחון עד כמה העיסוי אפקטיבי בעבורנו הוא התחושה שלנו. ברגע שמפסיק להיות נעים – זה הרגע לעצור. כדאי לזכור שהכשרת מעסים/ות היא קצרה ולעתים קרובות לא אורכת יותר משלוש חודשים ועל כן מומלץ לברר לפני פנייה לטיפול מה משך ההכשרה והיקף הניסיון של המטפל/ת המיועד/ת.

עיסויים יעילים יכולים להרגיע את הגוף, לשחרר שרירים מתוחים, לשפר את גמישות המפרקים, להגביר את זרימת הדם ולשפר את ההרגשה באופן כללי. ישנם מעסים/ות המשתמשים בעיסויים משולבים שכוללים שיטות כמו שימוש בדמיון וארומתרפיה (שימוש בשמנים אתריים העשויים מפרחים וצמחי מרפא).

"עיסוי של חוליות הצוואר שלי…בהתחלה הרגשתי רק את רמת המתח שבצווארי. בהדרגה, הרגשתי גוש בגרון, החזה שלי עלה וירד במהירות ותחושות ישנות חזרו אלי. התחלתי לבכות, התייפחות מטלטלת בהתחלה, כמו ברז שנפתח אחרי זמן רב ללא שימוש. ואז פרץ של דמעות ולבסוף כמה דקות של התייפחות. הרגשתי פחד והקלה גם יחד – פחד מהמחשבה על הרגשות העמוקים שהסתתרו מאחורי צוואר תפוס, והקלה מהידיעה שאפשר לשחרר ולהקל על הרגשות".

 להעניק עיסוי

אין צורך בהכשרה רשמית כלשהי כדי שנוכל לעסות. הנה כמה המלצות לעיסוי כללי:

  1. למצוא תנוחה נוחה, עבור המעסה ומקבל/ת העיסוי ולהחזיק את כף הרגל, הראש, היד, הגב, הצוואר או הכתפיים.
  2. לבדוק איפה היא/הוא רוצים שנלחץ, להחזיק את כף הרגל, הראש, היד, הגב, הצוואר או הכתפיים ולבדוק אם הלחץ המופעל מספיק או יותר מדי.
  3. למצוא, עם האגודל או עם כל היד, את הנקודות הרגישות או הכואבות ולהשתמש בליטופים עדינים ועיסויים עמוקים לסירוגין.
  4. להימנע מלחץ ישיר על עמוד השדרה.
  5. לא תמיד נחוץ עיסוי בכל הגוף: גם עיסוי ברגליים או באוזניים יכול להיות מרגיע.
  6. חשוב להקפיד על נשימות סדירות ועמוקות בזמן הענקת העיסוי, הן של נותן/ת הטיפול והן של המטופל/ת