אודות הסדנאות
הסדנאות מיועדות לאנשי ונשות חינוך, לעובדות סוציאליות ולעובדות עם נערות בסיכון
ההכשרות לצוותים בנויים ממספר מפגשים משתנה, בדרך כלל בין 3 ל – 8 מפגשים. ישנה גמישות במספר המפגשים ובתכנים המעובדים במהלכם, בהתאם לצרכי הצוות הספציפי.
הסדרות מתקיימות בדרך כלל במקביל או לפני קיום הסדרה לנערות. ניתן לבנות סדרת מפגשים לצוותים מתוך הנושאים הבאים:
- מה ייחודי בבריאות נערות ונשים? המפגש יעסוק בהיבטים יחודיים של בריאות, גוף ומיניות של נערות ונשים. סוגיות חברתיות-בריאותיות ומקצועיות הנוגעות להיבטים הייחודיים בבריאות נשים, ההבדלים בין המינים, דגשים מיוחדים ונקודות לחשיבה.
- דימוי גוף – הדרכים בהם מתעצב דימוי גוף, תכתיבים תרבותיים ותקשורתיים, יחסי אמהות-בנות, דימוי הגוף בשלבים שונים של חיינו, דימוי הגוף אצל נערות מתבגרות בכלל ובקרב נערות בסיכון בפרט. כיצד נוכל לבנות דימוי גוף בריא יותר? הקשר בין דימוי גוף לביטחון עצמי בשנות הנעורים הרגישות? דימוי גוף המאפיין פגיעה, הסתרה, פרובוקציה ומחסור ואיך אנחנו כמטפלות מרגישות ופועלות ביחס לכך?
- בריאות מודעת ומניעה – אחריות על בריאותנו. מה בין בריאות נפשית לבריאות גופנית? היבטים ייחודיים לגיל ההתבגרות, מה כרוך ביצירת שינוי בדפוסי הבריאות? מהו אורח חיים בריא? כיצד נוכל לשפרו מתוך רשימת ההמלצות המוצעת לקבוצת הגיל, מה נרצה ונוכל לאמץ ליישם? שיח רגוע ומכיל על דפוסים מזיקים כשימוש באלכוהול וסמים, דיאטות ועוד.
- אנטומיה התבגרות ומחזור חודשי – איך בנויה האנטומיה הנשית? מה אנחנו יודעות? מה הן באמת יודעות? התפתחות הגופנית והרגשית, סוגיות חברתיות הנוגעות לגוף, למחזור החודשי ולאנטומיה, הסתרה/השתקה וידע. איך לספק מענים והסברים טובים ופשוטים?
- מיניות – שיח פתוח וגלוי על סוגיות הנוגעות למיניות, לנורמות חברתיות, לזוגיות וליחסים. ידע ומחסור בידע – הנערות לכאורה יודעות הרבה אך גם לא יודעות כלום. הן חשופות למידע לפרקטיקות מיניות ברשת שעלולים להיות לא מהימנים ומסוכנים. איך נוכל לעזור? מהם מקורות המידע והשירותים בהם נוכל להיעזר? מהם נורות אזהרה, פגיעה מינית והטרדה?
- אמצעי מניעה, מין בטוח, מחלות מין – מידע אודות אמצעי המניעה הקיימים לנערות ויתרונותיהן, במפגש נספק בסיס לחינוך למין בטוח, מידע אודות מחלות מין והסיכונים המרכזיים.
- הריון לא רצוי, הפסקות הריון – נדון בסוגיות רגשיות ותרבותיות של היריון לא רצוי, באפשרויות הפראקטיות העומדות בפני נערה במצב זה. נלמד על הוועדות להפסקת היריון, התהליכים והחוקים, אפשרויות אימוץ ועוד. התמיכה והליווי שניתן להגיש במצבים אלו והתחושות האישיות שלנו כנשות מקצוע.
- מפגש עם רופא/ת הנשים – היבטים רגשיים וחסמים בפני בדיקה גניקולוגית. למה ניתן לצפות ומה קורה בבדיקה גניקולוגית של נערות? מתי מומלץ לשלוח אותן לבדיקה? כיצד להכין את הנערות לחוויה ועם איזה מידע להגיע? איך ניתן להפיק את המרב מביקור אצל רופאי נשים? העלאת המודעות לזכויות בבדיקה. המלצות והקניית ידע מעשי שיסייע לנערות רבות בכל מפגש עם הרופא או הרופאה.
- מינוף, יצירת שינוי באורח החיים בבריאות ובמיניות – סדנת סיכום. חשיבה משותפת על צעדים עתידיים ברמה האישית, הטיפולית והקבוצתית. צעדים לטווח הקצר ולטווח הארוך.
העבודה עם הצוותים מאפשרת הזדמנות לעיבוד רגשי ברמה האישית והמקצועית, של תכנים מורכבים ומשמעותיים בחיינו כנשים ואמהות.
אנו רואות חשיבות רבה בהתמודדות אישית של נשות הצוות עם סיפורן הפרטי כנערות בעצמן, שכן כולנו תוצר של חינוך, תרבות, מסורת והבניות מגדריות כבר מילדותנו.
חלק ממטרות הסדנא הן – לאפשר לצוות לקחת אחריות, להקשיב ולהכיל מורכבות רגשית, לזהותת מקרים שבהם נכון להעביר את הנושא לטיפול של אנשי מקצוע חיצוניים המומחים בתחום, לעומת מקרים בהם נוכל להתמודד בעצמנו, תוך שמירה על ערוץ תקשורת פתוח עם הנערות.
ציטוטים מתוך משובים של צוותים חינוכיים טיפוליים:
- "בפעם הראשונה שדיברנו על פמיניזם, יצאתי עם תחושה שאין למקום הזה מה לחדש לי, מה שהתברר כטעות במפגשים הבאים, זה פתח לי נקודות ראות חדשות שלא חשבתי עליהן קודם"
- "אני יודעת שזה ביזיון, אבל אף אחד לא באמת דיבר איתי על מיניות למדתי מעצמי, מהספרים של דניאל סטיל, מלהרגיש שהם עושים לי נעים בין הרגליים ואז התחלתי לחפש…."
- ההנחיה מאוד טובה, מכילה, רכה, אמפטית, מקום לכל אחת בסכה נהניתי, המפגש החברתי חשובים סיפורי חיים מרגשים ומעניינים.
- הפתיחות והאווירה הנינוחה והמזמינה שהביאה המנחה, היו מאוד משמעותיים בסדנא ותרמו במידה רבה להיותה משמעותית ורלוונטית.
- ההשתלמות מאוד מעניינת אותי ואני לומדת בה המון, הן לחיי האישיים והן למסגרת עבודתי כעובדת עם נערות. אני חושבת שיש חלק משמעותי בזה שהמנחה שמעבירה את ההשתלמות במקצועיותה גורמת לי לעניין רב ומרתקת אותי מאוד(מעבירה את הידע בצורה מעולה וכיפית). תודה רבה 🙂
- ההנחיה הייתה מכילה, אמפתית, קוראת את הקהל שמולה, מעניינת ומלמדת. שמחה על הקשר שנוצר. תודה לכן!
לפרטים נוספים והזמנת סדנאות פנו למיה כץ רכזת הסדנאות שלנו במייל sadnaot.wtb@gmail.com
הכשרה מיועדת לנשות מקצוע העובדות עם הגיל הרך
"סקיי השמיעי קול" – סדנה חדשה המבוססת על הוא ספר ילדים מאוייר בנושא פגיעות מיניות בסביבה הקרובה לילד/ה. מטרת הספר היא לעזור ולהציל ולו ילדה אחת, או ילד, מהסבל והכאב היומיומי שהם חווים. העלאת מודעות לנזק שנגרם מעצם הפגיעה וכן משמירתה בסוד. הוא מלווה בחוברת עזר, שפותחה על ידי אנשי מקצוע. הספר והחוברת מספקים מידע המאפשר שיח משמעותי בין הילדה או הילד למבוגרים אחראיים. הם מהווים כלי עבודה להורים, לגננות, לנשות ואנשי חינוך, למטפלים/ות ועובדי רווחה, להתמודדות עם ילדים שנפגעו.
הספר יצא לאור במסגרת "מרכז המוּמחיות נערות לגופן", של עמותת נשים לגופן.
ליצירת קשר: skycomeout@gmail.com או בפייסבוק: סקיי השמיעי קול.
כנסים וספרים: טלי 0508727514; סדנאות: מאיה 0505443377
אפשרויות לעבודה עם הספר "סקי השמיעי קול"
הרצאה: "מפגיעה ליצירה" – המעבר בין האישי לציבורי ולפוליטי מלווה את הארוע. ההרצאה תכלול עדויות של הסופרת ושל המאיירת על החיים בצל גילוי עריות, על הכוח המרפא שביצירה ועל פיתוח מודעות חברתית. המפגש יסתיים בדיאלוג עם היוצרות. אורך ההרצאה: שעה וחצי.
סדנה: קריאה מתווכת של הספר. מתאים להורים, לאנשי ולנשות חינוך וטיפול. בסדנא נעבוד על הסבר מעמיק של הספר, לאיזה גילאים ולsetting הנכון לקריאת הספר. הקראת הספר מאפשרת לילדים לבטא את רגשותיהם דרך הזדהות עם דמויות החיות, שאחת מהן – היפו – משמשת כקול הפנימי, וכמובן עם סקיי – הילדה גיבורת הסיפור. אורך הסדנה: שעה וחצי. עד 30 משתתפים/ות.
סדנה: תאוריה ומעשה – מתן כלים לזיהוי, איתור וטיפול. הסדנה מתאימה לאנשי/נשות חינוך של גיל הרך ויסודי, אנשי טיפול, הורים, רכזות של מדריכות/ים, מדריכות/ים, רכזות של בתים חמים, רופאים/ות, אחיות/ים וכו'. עבודה דינאמית עם המשתתפים על נושא של פגיעות מיניות, קריאה מתווכת והסבר על "איך ומתי קוראים את הספר ועבודה דרך סימולציות. אורך הסדנה: כשעתיים וחצי. עד 20 משתתפים/ות.