המטרה העיקרית של הסדנאות היא לאפשר דיאלוג פתוח, כן, אמיץ ולגיטימי, של נשים באשר הן, על מערכת הקשרים שבין הגוף, לבריאות ומיניות. הסדנאות מסייעות לנשים בתהליכי התעצמות, השלמה והטבה של איכות חייהן כמו גם בהבנה של זכויותיהן ואפשרויותיהן בקבלת שירותי בריאות טובים יותר.
בעבודה סדנאית, מתקיימים תהליכים רבים של דיאלוג משמעותי, קבלת מידע, העלאת מודעות, חשיבה משותפת ואוורור תחושות מושתקות. העבודה בסדנאות מייצרת מעגלי השפעה (Ripple Effect) מתרבים, הנסמך על קיומו של מרחב מוגן, בו מועלים מגוון נושאים המעסיקים נשים: ייעוץ בענייני משפחה וחברה, שיחות פתוחות על מיניות חיובית, העלאת מודעות לאורח חיים בריא, שיח באשר לקשיים בהקשרים של הטרדה, תקיפה והתעללות ועוד.
להלן רשימה חלקית של הנושאים בהם עוסקת העמותה וסביבן מפותחות, נבנות ומועברות סדנאות. חשוב לציין כי הנושאים הם דינאמיים, מתפתחים ומשתנים בהתאם לאופי וצרכי הקבוצה, ועל פי שיקולים מקצועיים של המנחה.
נושאים לדוגמא
"למה דווקא בריאות נשים?" – הגוף הנשי הוא אחר מהגוף הגברי ! יחד נגלה מהי הייחודיות של הגוף הנשי, של בריאות נשים, ומהם הצרכים הבריאותיים הייחודיים של נשים.
דימוי גוף – "ואת עצמך את אוהבת ?" – יחסים של נשים עם ואל גופן. רובינו לא חיות בשלום עם גופינו או עם חלקים ממנו. שבויות בתוך דימוי הגוף המושפע ומעוצב במידה רבה על ידי החברה והתרבות בה אנו חיות. ניסיון אמיץ להתמודד עם הפנטזיה הבלתי אפשרית אל מול המציאות, האם מידת הבגדים היא זו המגדירה את האושר ועוד.
"מה יש לנו בין הרגליים?" משמעות השמות, הכינויים וההקשרים לאיבר המין הנשי. לאיבר המין הנשי מגוון שמות כינויים ותיאורים – רפואיים, ילדותיים, תקינים פוליטית או סתם קללות ושמות גנאי. למה בעצם אין שם אחד לאיבר שלנו, איתו אנו יכולות לחוש בנוח ? שיח פתוח, משעשע ומשמעותי על האיבר שבדרך כלל איננו מביטות ומדברות עליו.
"כל המין הזה" – נשים ומיניות. שיח סביב סוגיות כגון: יחסים עם גברים, יחסים עם נשים, עונג, שחרור ועכבות. מיניות כסוגיה מרכזית בחיינו שיש בכוחה להוות מקור לתחושות של עונג, כוח, ושחרור, ומנגד, גם סבל, קושי, הכרח ואילוץ.
דיון על משמעויות הרצונות המיניים שלנו, בחירות מיניות, אורגזמה, אוננות, אלימות מינית ועוד.
"הגיל השווה" – אמצע החיים ומנופאוז – ידע, חוויות ותמונות. מכלול החוויות והשינויים הרגשיים, גופניים, מיניים, חברתיים ומשפחתיים, שכל אחת תפגוש בין הגילאים 40-60. תקופה הנתפסת במידה רבה בטעות, כתקופה של איבוד המהות הנשית, אובדן המראה, איבוד החשק המיני ועוד. האמנם ? הסדנא כוללת מידע – הגדרות, תופעות, השלכות, דרכי התמודדות, שיטות טיפול וכו'.
"נשים צורכות בריאות" – עיסוק במושגים של זכויות החולה, חובת מתן מידע, הסכמה מדעת לטיפול רפואי, מה צריך לשאול בבדיקה רפואית, חיפוש מידע ועוד. סדנא המאפשרת הבנה, הכרה ומקסום הזכויות שלנו במערכת הבריאות.
"הדוקטור שלי ואני" – המפגש עם רופאים יכול להיות טעון, מאיים ולא נעים. למה לצפות? איך להתכונן? מה מותר לדרוש? כיצד להפיק את המירב מהביקור? התמודדות עם עמדות, רגשות וחוויות אישיות בנוגע לטיפולים רפואיים.
"מי מטפל בך" – נשים מכירות את גופן טוב מכל אחד אחר! לעיתים אנו חשות כי במפגש עם רופא לא ניתן מקום לידע חשוב זה. בסדנא אנו מנסות לחדד את השאלה מי אחראי על בריאותינו ? ומה תפקידנו בטיפול בגופינו. הכרת והבנת המשוואה כי רק ידע האישה על גופה + ידע מקצועי של הרופא/ה + הבנה והסכמה של הפצינטית לגבי התהליך = יביאו לתוצאות הרפואיות הטובות ביותר
"מי אוכל את מי ?" – מה אנחנו אוכלות בלי לאכול את עצמנו? היחסים בין נשים ואוכל הם מורכבים וטעונים. מצד אחד – כל פעילות חברתית-תרבותית סובבת סביב אוכל, נשים עדיין נתפסות כאחראיות על הזנה, אוכל הוא אחת ההנאות הגדולות בחיינו. מנגד, מכולנו מצופה להיות רזות, חטובות ומעוצבות… מה אפשר לעשות עם התרכובת הבלתי אפשרית הזו? מה באמת תפקידו של אוכל עבורנו – מזין, מנחם, מפצה, מתנקם. ניסיון אמיץ להתמודד עם שאלות כגון: אם ארד 5 קילו באמת אהיה מאושרת יותר?
"הנאה חופשית" – מין בטוח ומחלות מין. ליהנות מבלי להסתכן – מין הוא דרך מופלאה לחוות תענוג, אך הוא עלול להביא עימו גם "סל" של מחלות – קלות וחמורות, מהן ניתן להימנע בתנאי שיש לנו את המידע המתאים. מהם סוגי המחלות שניתן להידבק בהן? כיצד להתמודד עם מחלות מין? איך מדברים על זה ועוד.
"האמא שיש ו/או האמא שאין בתוכי" – להיות אם, נתפסת כחובה מוסרית של כל אישה בעיקר בישראל! מפגש המאפשר שיח על מחירים ורווחים הנובעים מן הבחירה ללדת/או לא ללדת ילדים בישראל. מקום המשפחה בחיים שלנו, משמעות הפוריות עבורנו, שאלות בנוגע להורות, אי פוריות, דיון בידע, חששות ותסכולים בנושאים אלה.
"קיבלתי" – כיצד מתייחסים התרבות, הדת והמשפחה אל המחזור החודשי המלווה אותנו מגיל ההתבגרות ועד מתישהו באמצע החיים. ההשפעות השונות של המחזור החודשי על חיינו כנשים ועל תפיסת הנשיות שלנו.
כל מפגש אורך שעה וחצי, וכולל כ 15 משתתפות.
לפרטים נוספים והזמנת סדנאות פנו למיה כץ רכזת הסדנאות שלנו במייל sadnaot@wtb.org.il