קונדום

קונדום גברי הוא אמצעי המניעה הנפוץ והמומלץ ביותר בקרב שני המינים. הקונדום מגן גם מפני מחלות המועברות במגע מיני וגם מפני היריון לא רצוי. מומלץ להקפיד מאוד על שימוש בקונדום גברי כשאת מצויה ביחסים עם בן זוג לא קבוע, ושניכם עוד לא קיימתם בדיקות מקיפות לאיתור מחלות המועברות במגע מיני ואידס. בנוסף להגנה מפני מחלות, הקונדום מספק 97% הגנה מפני היריון.

קונדום- מה ואיך? 

קונדומים הם כובעונים עשויים לטקס הנלבשים על פין זקור, ומונעים מהזרע להיכנס לגופה של האישה. הם נמכרים מגולגלים וארוזים בעטיפת אלומיניום. עבור נשים הפעילות מינית, זוהי ההגנה הטובה ביותר מפני מחלות המועברות במג מיני (רק התנזרות ממין מגנה עליך טוב יותר). הם גם השיטה היחידה שהוכחה כמגנה מפני איידס ביחסי מין וגינאליים ואנאליים. קונדומים באים בגדלים שונים, בצבעים ובמרקמים שונים.

רוב הקונדומים עשויים מלטקס, אך ישנם גם קונדומים העשויים מחומר פלסטי הקרוי פוליאורטן. קונדומים מפוליאורטן מגבירים תחושה עבור גברים שלא מצליחים להגיע לזקפה כשהם משתמשים בקונדומי לטקס, וגם מתאימים לנשים ולגברים שאלרגיים ללטקס. עם זאת, הם נוטים להיקרע יותר מאשר קונדומי לטקס. יש גם קונדומי "עור" טבעיים (ממעי טלה) המגנים מפני היריון לא רצוי, אך שימו לב שהם אינם מגנים מפני מחלות המועברות במגע מיני, כולל איידס כיוון שיש בהם נקבוביות מיקרוסקופיות, שוירוסים (אך לא תאי זרע) יכולים לעבור דרכן.

ביחסים לטווח-קצר, כאשר את לא יודעת אם תחליטי לקיים יחסי מין, קונדומים יכולים להיות מאוד נוחים. למרות שיש גברים שנושאים עימם קונדומים, על תסמכי על כך שהגבר שאיתך יביא איתו קונדום. הגני על עצמך והביאי קונדומים בעצמך. יש שיאמרו שנשים המצויידות בקונדום עשויות להראות לכאורה כ"מזמינות" אך שנות ה-50 עברו זה מכבר… נשים במאה ה-21 שנושאות איתן קונדום הן אחראיות ועצמאיות, ואינן לוקחות סיכונים לגבי בריאותן.

הוראות הפעלה ושימוש נכון בקונדום כוללות:

מעקב אחר תאריך התפוגה
פתיחה זהירה של האריזה, ללא ציפורניים ומכשירים חדים
שמירת הקונדום במקום יבש ומוצל
המנעות מהלבשת שני קונדומים זה על זה
הקשבה לגופך:
כ-10% מהנשים רגישות ללטקס (ממנו עשויים מרבית הקונדומים) במקרה של רגישות ניתן למצוא קונדומים ללא לטקס.
במקרה הצורך ניתן לשלב שימוש בג'ל סיכוך, אותו ניתן לקנות בכל בית מרקחת.
זכרי שמומלץ להשתמש גם בקונדום וגם באמצעי מניעה נוסף, בכל מגע מיני מאחר ושאר אמצעי המניעה אינם מספקים הגנה מפני מחלות המועברות במגע מיני.

איך להשתמש בקונדום?

השימוש בקונדומים יכול להיות מהנה עבור שני בני הזוג כאשר הופכים אותו לחלק מהסקס. דברו על שימוש בקונדום לפני שאתם מקיימים יחסי מין. הצטיידו ביותר מקונדום אחד, למקרה שאחד נקרע או נפגם לפני השימוש; למקרה שלא השתמשתם בו נכון; למקרה שתהיו מעונינים במשגל נוסף; או אם אתם עוברים ממשגל אנאלי למשגל וגינלי. השתמשו בקונדום לפני כל מגע בין אברי המין. גם לפני השפיכה, הגבר עלול לפלוט מספר טיפות של נוזל ("טיפות אהבה"), אשר מכיל תאי זרע, וחושף אותך להיריון, לאיידס, לכלימידיה, להפטיטיס ולמחלות נוספות.

  1. פתחו את העטיפה בזהירות.
  2. גלגלו את הקונדום על פין זקור לפני שהפין בא במגע עם הפה, פי הטבעת או הנרתיק של בת הזוג. אם הפין לא נימול, משכו לאחור את העורלה לפני הלבשת הקונדום.
  3. בתחילה, גלגלו את הקונדום מעט, כדי לוודא שאתם פותחים אותו בכיוון הנכון. אחר כך לחצו את ראשו של הקונדום וגלגלו אותו כלפי מטה, אל בסיסו של הפין הזקור. הקצה הרפוי יחזיק את זרעו של הגבר. אם לא תשאירו מקום לזרע, ישנו סיכוי גבוה יותר שהקונדום יקרע.
  4. סיכוך מתאים הוא חשוב. אם אתם לא משתמשים בקונדום עם חומר סיכה, השתמשו בחומר סיכה על בסיס מים, כדי למנוע מהקונדום להיקרע. על תשתמשו בוזלין או בחומר סיכה אחר המבוסס על שמן (כגון שמן עיסוי, קרם שיזוף, קרם ידים או שמן תינוקות) כי אלה עלולים להחליש את הקונדום (עם קונדומי פוליאורטן ניתן להשתמש בכל חומר סיכה). ניתן להשתמש ברוק, אך הוא עלול להגדיל את סיכוייך לזיהום פטרייתי. מירחו את חומר הסיכה לאחר שהקונדום כבר על הפין.
  5. מיד לאחר השפיכה, הגבר צריך להרחיק את הפין שלו בעדינות, כאשר הוא עדין זקור, ולהחזיק את הקונדום היטב סמוך לבסיסו, כדי למנוע ממנו להחליק או לדלוף.
  6. בדקו אם יש בו נזק נראה לעין – חורים או קרעים, ואז עטפו אותו בנייר טואלט והשליכו אותו. אל תשליכו אותו לאסלה, הוא עלול לגרום לסתימה בשירותים.
  7. אם הקונדום נקרע או מחליק, או אם לא השתמשתם בו בכלל, ניתן להשתמש באמצעי חירום למניעת היריון (כגון "גלולת הלילה שאחרי" ישנן עוד מספר אפשרויות).
  8. כדי להפחית את הסיכון למחלות מין, שטפו את הפין, הפות, פי הטבעת והאזורים הסמוכים בסבון ובמים מיד לאחר המשגל. חשוב להדגיש שרחצה עשויה להפחית את הסיכוי לחלות במחלת מין, אך אין לסמוך עליה במניעת מחלות מין. בונוס על הדרך, כבר כשאת במקלחת: להשתין אחרי המשגל מסייע לנשים להמנע מדלקות שתן.

אפקטיביות במניעת היריון ובמניעת מחלות מין

היעילות של קונדומים במניעת היריון נעה בין 85 ל-98 אחוזים, תלוי עד כמה משתמשים בהם נכון. אם תשתמשי בקונדום נכון בכל פעם שמקיימים יחסי מין, האפקטיביות שלו עומדת על 98%. כלומר אם מאה זוגות ישתמשו נכון בקונדומים בכל פעם שהם מקיימים יחסי מין במשך שנה, שתי נשים תכנסנה להיריון. אם כוללים טעויות שימוש (כלבישה לא נכונה), האפקטיביות קרובה יותר ל-85%. בשימוש טיפוסי, מבין מאה נשים שישתמשו בקונדום במשך שנה אחת, ארבע עד חמש עשרה נשים יכנסו להיריון.

יש קונדומים הכוללים גם קוטל זרע. ריכוז קוטל הזרע בקונדומים הללו הוא כה נמוך, שבפועל הם לא יעילים יותר מאלה שאינם מכילים קוטל זרע. אם משלבים שימוש נכון בקונדום עם קוטל זרע (בצורת קצף, משחה או ג'ל) המוכנס לתוך הנרתיק, היעילות קרובה ל-100 אחוז.

היעילות של קונדומים במניעת מחלות המועברות במגע מיני (כולל איידס, קלמידיה וטריכומונאס ואגינליס) עומדת על 98% בשימוש מושלם ו-86% בשימוש טיפוסי. עבור מחלות מין אשר גורמות לכיבים באברי המין (כגון סיפיליס, הרפס, צ'נקרואיד או וירוס הפפילומה) ההגנה פחותה, שכן הקונדום לא מכסה את כל האיזור הנגוע ולכן אינו מונע הדבקה. עם זאת, קונדום מספק את ההגנה הטובה ביותר הקיימת נגד מחלות אלה. אל תשכחו שמין אורלי גם הוא מדבק: הרפס או HPV יכול לגרום להדבקה באיברי המין וכן פפילומות על מיתרי הקול.

יתרונות

  1. לא דורש תכנון מראש, ביקור אצל רופא/ה, או מרשם.
  2. לא יקר, זמין.
  3. ניתן לנשיאה בקלות ובדיסקרטיות, על ידי גברים ונשים כאחד.
  4. האמצעי הטוב ביותר הקיים כיום נגד מחלות מין, כולל איידס, כלימידה, הפטיטיס. היחידי שהוכח כי מונע הדבקה ב-HIV, ברמה שדומה להגנה מפני היריון.
  5. מכיוון שהם מונעים מחלות מין, הם גם מגנים על הפוריות שלך (מונע הדבקה בגונוריאה, אורופלזמה, ודלקת אגנית). שוב נדגיש כי: כלמידיה טרכומטיס, הרפס מסוג 2, הוירוס שגורם לאידס HIV והפטיטיס B לא עוברים קונדום מלטקס ופוליאורטן, אבל כן עוברים דרך קונדום ממעי בע"ח.
  6. מאפשר לגברים לקחת חלק במניעת היריון ובמניעת מחלות וזיהומים.
  7. עשוי למנוע סרטן הרחם. המנגנון המשוער הינו הפחתת חשיפה לוירוס הפיפלומה האנושי HPV.
  8. עשוי להפחית שפיכה מוקדמת ולהאריך את המשגל.
  9. מאפסן את הזרע, כך שאף טיפה לא חודרת אל הנרתיק בשעת המשגל.
  10. תופעות לוואי מינימליות.
  11. לא משפיע על מחזור הווסת.

חסרונות

  1. פוגע בספונטניות.
  2. עלול להפחית את התחושה.
  3. יש גברים שמאבדים את הזקפה כשהם לובשים קונדום.
  4. יש גברים ונשים שמפתחים אלרגיה או רגישות ללטקס (במקרים כאלה, יש קונדומים מפוליאורטן) חשוב לדעת כי שיעור הקריעה של קונדומים אלו, ביחס ללטקס, הינו עד פי 6, לכן דווח גם שיעור היריונות גבוה יותר.
  5. על רבים מהחסרונות הללו ניתן להתגבר עם ניסיון ותרגול, או על ידי החלפה לקונדומים מסוג אחר או של חברה אחרת.
  6. לא מגן מיטבית מפני הדבקה ב-HPV, מכיוון שההדבקה נגרמת ע"י מגע של עור בעור.
  7. הסיכוי של קונדום להקרע עומד על כ-3%, במין אנלי כנראה יותר מזה. בארצות הברית על כל 3 קונדומים שנקרעו מדווח היריון אחד.
  8. כאשר מטרת הקונדום הינה הגנה מפני הדבקה ב-HIV מומלץ להמנע משימוש בקוטל הזרע נונאוקוסינול 9 מכיוון שהוא עשוי לגרום לפציעה של הריריות ולהעלות את הסיכוי להדבקה ב- HIV.
  9. השימוש בקוטל הזרע בנוסף לקונדום מגביר סיכוי ללקות בזיהום בדרכי השתן עקב שינויים בפלורת הנרתיק.