התפתחות תקינה של השדיים
השדיים הינם איברים דינמיים – הם משתנים באופן ניכר בזמן חיינו בתגובה לשינויים הורמונליים. הבנה של שינויים אלה יכולה לסייע להבנת שינויים במבנה השד לאורך החיים ולאורך המחזור החודשי.
גיל ההתבגרות
אצל ילדות, מתחילים השדיים לגדול בערך בזמן שהשחלות מתחילות לייצר את הורמון האסטרוגן (שנה או שנתיים לפני תחילתו של המחזור החודשי). בתחילה מופיע גוש מוצק מאחורי הפטמה הנקרא ניצן השד (breast bud). בזמן ההתבגרות, הרקמה התעלתית (ductal tissue) בניצן גדלה להיות רקמת שומן ויוצרת תוך כדי כך סעיפים ואוניות (lobules) המהווים את חלק השד המתפקד כבלוטת חלב. פרט לרקמה הבלוטית, מכיל השד גם רקמות תומכות – רקמת שומן ורקמת חיבור – שגם הן גדלות במהלך ההתבגרות המינית.
שינויים הורמונאליים לאורך המחזור החודשי
בזמן המחזור החודשי חלים שינויים ברמות ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון היכולים לגרום לשינויים בשדיים. נפיחות, גודש, אי נוחות וכאבים לפני הווסת מופיעים אצל חלק לא מבוטל מן הנשים, והם נורמליים לחלוטין. אצל חלק מן הנשים מופיעים גושים. מומלץ תמיד להתייעץ עם רופא ולהיבדק, אך בעיקרון גושים שמופיעים כל חודש לפני הווסת ונעלמים אחריה הם שפירים ומהווים חלק ממבנה השד.
התפתחות בלתי תקינה של השדיים ואופציות טיפוליות
אי התפתחות חד צדדית של שד
מדובר בפגם מולד, נדיר מאד, הקרוי "POLAND's SYNDROME". פגם זה מתבטא בשתי צורות עיקריות: האחת, חסר של שד בלבד והשנייה חסר של שד במסגרת מכלול של חסרים אחרים הכוללים גם את שרירי בית החזה.
שד טובולרי
שד טובולרי הוא עיוות בצורה ובסימטריה של השדיים והוא קיים כשד צינורי חד צדדי או דו צדדי. השד מופיע כשד שהתפתח בצורה בלתי תקינה. בסיס השד צר והפטמה גדולה ולא פרופורציונאלית לגודל השד.
במקרים קלים ניתן להסתפק בניתוח להנחת משתל מתחת לרקמת השד. במקרים קשים ניתן לעבור טיפול כירורגי על מנת להתאים לגודל ולצורת השד.